Amerikai vs. hagyományos – Melyik konyhatípust válasszuk?

Sokáig a lakáson belül határozottan elkülönültek a különböző funkciókat ellátó helyiségek, de a rendszerváltás után Magyarországon is elterjedtek a nappalival egybenyitott amerikai konyhák. Ha a kétezres években épített lakást vásárolunk, már nem is nagyon találkozhatunk olyan konyhával, amely nem ebben a formában épült. A gyors elterjedés ellenére nem mindenki szereti az amerikai konyhát. Mik az előnyei és mik a hátrányai?

Ha a lakás történelmi fejlődését megvizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy a konyha mindig is a mindennapi élet egyik központi tere volt. Ez volt az első helyiség, amely elkülönült a lakás többi részétől, aminek a praktikusság mellett biztonsági okai is voltak: a főzéshez használt tűz veszélyes, és büdös is volt.

Az évszázadok során azonban a technika fejlődésével folyamatosan átalakult a konyha, a fatüzelést felváltotta a gáz, majd az elektromos áram, és számos háztartási gép tette könnyebbé a háziasszonyok mindennapjait. A gépek közül kiemelkedik egy, amely gyökeresen átalakította a konyha megjelenését: a szagelszívó. A tűzhely felé helyezett szerkezettel meggátolható, hogy a főzéssel együtt járó kellemetlen szagok szétterjedjenek a lakásban, ami lehetővé tette, hogy a konyha válaszfalait lebontva egy helyiséget képezzen a nappalival.

Az amerikai konyha elterjedéséhez a technika fejlődése mellett az életmód átalakulása is hozzájárult. A nők munkába állásával egyrészt megnőtt az igény a gyorsan elkészíthető, félkész ételek iránt, ami jelentősen lecsökkentette a konyhában végzett munka mennyiségét, másrészt pedig esténként a háziasszonyok nem egy elszeparált helyiségbe zárva, hanem a családdal együtt akarták idejüket tölteni.  Ezt az igényt kívánta az Egyesült Államokban 70-es évektől elterjedő nyitott konyha kielégíteni.

Az amerikai konyha leggyakrabban emlegetett előnye éppen az, hogy együtt tartja a családot. A konyhában tevékenykedő anya akkor is rálát a gyermekekre, ha azok épp a nappaliban tartózkodnak, illetve a családtagok akkor is együtt tudnak lenni, ha – például eltérő munkaidő miatt – csak különböző időpontban tudnak asztalhoz ülni. Másik előny, hogy a válaszfalak elhagyásával plusz terület nyerhető, ami főleg a kisebb lakások esetében lehet hasznos. Az így kapott hely jobban kihasználható, a berendezés könnyebben variálható. A nagy tér jobban átlátható, a nappalin keresztül pedig több természetes fény jut a lakásba.

Az előnyök hosszú sora ellenére nincs mindenki meggyőzve arról, hogy az amerikai konyha a lehető legjobb megoldás. Hiába állnak már rendelkezésre nagy teljesítményű szagelszívók, a főzéssel járó szag és pára nem küszöbölhető ki teljes mértékben, ráadásul a konyhában keletkező zajok, a háztartási gépek hangja sem szűrhető ki. Ez már zavaró lehet, annak, aki a nappaliban valamilyen más tevékenységet szeretne folytatni.

Gyakran emlegetett ellenérv az is, hogy a konyhában keletkező rendetlenség az egész helyiségben látható, így kevésbé praktikus a nappali felé nyitott konyha azoknak, akik sokszor és sokat főznek. A bútorok kiválasztásakor azt is figyelembe kell venni, hogy a nagy tér ellenére nagy valószínűséggel kevesebb lesz a pakolható felület, hiszen ezek többnyire a válaszfalak mellett helyezkednek el. A lakberendezésre jobban odafigyelőknek pedig azzal is számolni kell, hogy a nappali és a konyha stílusa összhangban legyen.

Amerikában egyre több lakberendező kínál a konyha kialakítására kompromisszumos megoldásokat. A konyha illetve a nappali közé tolóajtót lehet beépíteni, ami igény szerint ki- és becsukható. Bár kétségkívül hasznos és egyben esztétikus ez a megoldás, hely- illetve költségigénye miatt valószínűleg még egy jó ideig nem fog elterjedni Magyarországon. A választás lehetősége azért megvan a mi esetünkben is. A konyha kialakításkor azonban ne azt vegyük figyelembe, hogy mi az aktuális divat, hanem azt, hogy mi az, ami a mi igényinknek leginkább megfelel.

Előző cikkünk: Így adózz az ingatlan után – SZJA

További bejegyzések:
Mi kellene a lakáshitelezés beindításához?
Nincs több eszköz a devizahitelesek megsegítésére?
Valódi rezsicsökkentést!
Szocpol gyerek nélkül – Tudnivalók a megelőlegezett lakástámogatásról
Változik a szocpol, de mikortól?
NET: Kinek jár?
Bérlakás vagy saját tulajdon? Mi éri meg jobban?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.