Lakásdekoráció: elszakadni a karácsonyfától

lakásdekoráció, retro, égők, gyertyák, lakástűz, karácsonyFőhet a feje annak, aki a legújabb trend szerint díszítené fel a karácsonyfát. Világos iránymutatás helyett ugyanis ellentmondó információkat kap. Vegyük először is az ünnepi szezon menő színét.Egyszer azt hallani, hogy idén a hófehér a divatszín, jeges kékkel és ezüsttel kombinálva, máskor, hogy ebben az évben mindent elönt a halványzöld, néha erős vörös kontraszttal. De bizonygatják azt is, hogy az öltözködésben dívó színütköztetés tört át a karácsonyi díszítésben is: kék a sárgával vagy a lilával, zöld a naranccsal vagy ugyancsak a lilával jár párban.

Sokféle útmutatást kapni követendő formavilágról is, a rénszarvasos skandináv karácsony ugyanúgy trendi, mint a romantikus havasi gyopárt idéző alpesi, de az is azsúrban van a divattal, aki a vicces giccsekre épít, s a karácsonyfájára, kis lógatós díszkutyusok és -macskák, vagy éppen sütik és sajtok vagy mini-italospalackok kerülnek. Ezért hát hallgassunk azokra, akik azt állítják, bátran hasznosítsuk újra a tavalyi és az azelőtti meg a korábbi években vásárolt és megőrzött díszeket, legfeljebb frissítsük fel egy-egy új szalaggal, no meg persze üvegdíszekkel, mert az örök. A kritikusoknak pedig mondjuk bátran, mi a retro hívei vagyunk.

lakásdekoráció, retro, égők, gyertyák, lakástűz, karácsonyA karácsonyi dekorációban, az utóbbi években az igazi áttörést nem is az hozta, hogy igyekezett mindenki minden évben az éppen aktuális divatszínbe öltöztetni a karácsonyfát, hanem az, hogy mind többen a fenyő környezetét, az étkezőasztalt, a nappalit, a konyhát, a bejárati ajtót is díszítik, nem beszélve a fénybe öltöztetett erkélyekről. Ez a trend együtt fejlődött a térdíszítéssel. Az év végi ünnepekre lámpákkal teleaggatott utcai fák és épületek, a feldíszített plázabelsők valószínűleg többeket ösztönöztek arra, hogy a dekorációnál ne csak a fenyőre koncentráljanak. Aki pedig már haladó, az nyugodtan visszafoghatja a karácsonyfa-díszítést, sőt akár még le is mondhat a fáról, helyette több helyre tehet nagy fenyőcsokrot, borostyánból vagy más örökzöldből font koszorúkat, bogyókkal és kis égőkkel kombinálva. Az égősor egyébként néhány hangulatos, a szokottnál nagyobb gömbbel magában is jól mutat, a hogy pusztán a karácsonyi díszgömbökből ragasztott koszorú is telitalálat lehet például az ajtóra vagy az asztalra. Gondoljunk csak bele, a finnek nem is benn díszítik fel a fát, hanem a kertben, ahova kilátni.

lakásdekoráció, retro, égők, gyertyák, lakástűz, karácsonyAnnak, aki nekilendül azért érdemes figyelnie a biztonságra is. A gyertyákat mindig tűzálló tartóba kell helyezni és eloltáskor inkább elfojtani kell, mint elfújni. Egyes kutatások szerint a paraffin alapú gyertyák füstje egészségkárosít, ezért ebből csak ellenőrzött minőségűt szabad vásárolni, illetve inkább természetes alapanyagú méhviasz gyertyát érdemes használni.

Az égők esetében jó, ha meg tudjuk különböztetni a beltéri és kültéri égőt, ha már elfelejtettük ráírni az előző évről eltett fénygirlandra. A kültéri égők vízállóak, ezért foglalataik nem bonthatók meg, ezért javítani sem lehető őket. A kültériek maximum 24 voltos feszültséggel működnek és transzformátorral csatlakoznak a – ma már – 230 voltos hálózatra. Az áramátalakítót a lakásban kell csatlakoztatni. A belső izzósort viszont közvetlenül lehet a konnektorba bedugni, itt csak arra kell vigyázni, hogy a sorosan kapcsolt égők – a melegedés miatt – ne érjenek össze. A fényfűzért pedig gyertyától és csillagszórótól távol kell vezetni. Aki mindezt betartja fényes és bensőséges hangulatot teremthet a lakástűz kockázatának minimalizálásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.