Költöztetés: sok ajánlat közül nehéz a legjobbat választani. Segítünk!

Amekkora örömmel járhat egy új lakás vagy ház megvásárlása, akkora idegeskedést okozhatnak az olyan „járulékos” feladatok, mint a hivatali ügyintézés, a felújítás vagy akár a költözés. Az alábbi sorokban a költözés kapcsán adunk néhány tanácsot.

Szortírozás, csomagolás, dobozolás, cipekedés – nem éppen a legvonzóbb tevékenységek egy lakás- vagy házcsere kapcsán. Jó, ha tudjuk: ma már a teherfuvarozó-költöztető cégek akár az összes ilyen feladatot levehetik a vállunkról. A költöztetés ugyanis manapság már nem csupán a bútorok mozgatását öleli fel, hanem kiegészítő szolgáltatások egész sorát is.

Elsősorban cégek, vállalkozások számára lehet vonzó például az a lehetőség, hogy a költöztető cég magát az összecsomagolást, bedobozolást is elintézi – magánszemélyként talán kevésbé vesszük szívesen, ha vadidegen emberek órákon át személyes ingóságainkat pakolják. Persze még egy cég esetében is érdemes odafigyelni arra, hogy a bizalmas iratok, pótolhatatlan adatok a költözés során is maximális biztonságban legyenek.

Ettől csak valamivel szűkebb körű szolgáltatás, amikor a valamilyen formában már összekészített holmikhoz a költöztető cég által biztosított dobozokat, rekeszeket vesszük igénybe. Ez nagy könnyebbség lehet a sok apró háztartási ingóság bepakolásánál.

A bútorok és csomagok eredeti helyükről rendeltetési helyükre történő mozgatása már minden költöztetéssel kapcsolatos szolgáltatás alappillére. Itt is vannak azonban olyan tényezők, amelyekre oda kell figyelnünk: az interneten számtalan cég hirdeti szolgáltatását, sokszor kifejezetten ígéretes árakon. Nem mindegy azonban, hogy ez az ár tartalmazza-e az emeletről és/vagy emeletre történő szállítás díját.

Fontos szempont lehet az is, hogy a költöztető alkalmaz-e hétvégi felárat: elsősorban magánszemélyek költözésére inkább munkaszüneti napokon, hétvégeken kerül sor, amikor a honlapon vagy más ajánlaton szereplő vonzó árakra további pótlékok rakódhatnak.

A legtöbb szolgáltatónál a „csomagot” is mi állíthatjuk össze: mekkora teherautót kérünk, hány pakolóval, stb. Abban, hogy a lakásban, házban vagy irodában lévő bútorok mekkora járműre férnek fel, már előzőleg kérjük a költöztető cég tanácsát. A rakodók számában pedig a tapasztalatok szerint érdemes a maximálisra törekedni. Míg ugyanis a teherautó-vezető feladata a pakolás során elsősorban a bútorok, csomagok járművön történő elhelyezése, a mozgatáshoz további legalább két főt érdemes igénybe venni. Különösen akkor, ha nagy csomagokat kell több emeleten keresztül le- és felhordani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.