Így kerüljük el az őszi-téli depressziót

fényviszonyok, deprimáló, lámpás, fényforrás, rendezőelvA nappalok egyre rövidebbek, munkába menet és jövet is sötét van, de még a világos napszak is lehet szürke és nyomott. Mindez nincs jó hatással a kedélyre. Sokat javíthatunk a helyzeten, ha odafigyelünk néhány apróságra azon a helyen, amelyet leginkább saját elképzelésünk szerint alakíthatunk, és ahol általában a legtöbb időt töltjük: az otthonunkban. Néhány gondosan megválogatott berendezési trükk révén szembeszállhatunk az őszi-téli levertséggel.

Az egyik legfontosabb dolog, amiből télen hiányt szenvedünk, a fény. Éppen ezért fontos, hogy azok a terek, amelyekben a legtöbb időt töltjük, folyamatosan jól legyenek megvilágítva. A magas villanyszámlától való félelem miatt sokan hajlamosak éppen a világításon spórolni. Nos, a lakáspszichológusok szerint ez éppen a rossz helyen történő takarékoskodás. A lámpák most már  egyáltalán nem tartoznak a legnagyobb fogyasztók közé. Az elektromos sütők vagy pláne a mosógépek annál inkább. Eggyel kevesebb mosással vagy nagy sütéssel is megválthatjuk, hogy ne kelljen rosszul megvilágított, deprimáló helyiségekben ülnünk akkor, amikor a kinti fényviszonyok amúgy is nyomasztóak. Vannak ezenfelül olyan speciális lámpák is, amelyek a természetes fény hatását pótolják. A kóros depresszióra hajlamos emberek számára legalább napi harminc percig javallott ilyen napfényutánzó fényforrás előtt/alatt időzni.

Meleg színekben az ősz maga is gazdag. A sárga vagy a vörös különböző árnyalatai melegséggel töltenek el és biztonságérzetet adnak. Ezek alkalmazása a közvetlen életterünkben szintén jótékony hatással bír kedélyállapotunkra. A nagy zöld vagy kék felületek ezzel szemben inkább hidegség érzetét keltik, ami egy amúgy is rideg évszakban nem szerencsés.

A színekkel ellentétben a különböző felületek által keltett komfortérzés igen eltérő lehet az egyes embereknél. Van aki a sima, hűvös bőrbevonatokat kedveli, van aki a plüsshuzaton érzi magát komfortosan. A depresszióra hajlamos emberek esetében ráadásul sokszor az a probléma, hogy nincsenek igazán tudatában saját igényeiknek – mutat rá könyvében Uwe Linke német lakáspszichológus. Mivel pedig nem igazán tudják pontosan, mi is lenne jó nekik, sokkal nehezebben képesek kialakítani egy otthonos kuckót, menedéket saját maguk számára, egy olyan helyet, ahová visszahúzódhatnának.

Ami a rendet illeti, egyáltalán nincs feltétlenül szükségünk rá, hogy steril, elvágólagos szigorúsággal tároljuk tárgyinkat a szobában. Egy lakás akkor is képes a rendezettség benyomását kelteni, ha nem „tökéletes” benne a rend. A lényeg, hogy első ránézésre kivehető legyen valami tudatos rendezőelv. Ha ez megvan, nem zavaró, ha mondjuk könyvek vagy folyóiratok fekszenek oszlopokba halmozva a földön. A rendezettség optikai érzése már önmagában képes megszüntetni azt a nyomasztó érzést, hogy még sok elintézetlen tennivalónk van a szobában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.