Hűvös lakás, klíma nélkül!

lakás, hűvös, hőség, klíma, fény, forróságPercek alatt lehűthetjük átmelegedett szobánkat, ha bekapcsoljuk a klímaberendezést. Más kérdés, hogy ezt a villanyszámlánk bánja, hiszen még egy A hatékonysági osztályzatú mobilklíma is 4-500 wattot eszik óránként. Arról nem is beszélve, hogy sok ember számára a klíma komoly egészségügyi kockázatot jelent: légúti megbetegedések, fájó ízületek, begyulladt szemek stb. Vagy mi van akkor, ha éppenséggel nincs is klímaberendezésünk? Íme, néhány hasznos tanács arra vonatkozóan, hogy hogyan tartsuk hűvösen lakásunkat légkondicionáló nélkül.

Alapvetően három dologra kell figyelnünk, ha meg akarjuk akadályozni lakásunk átmelegedését nyári forróságban: az árnyékolásra, a megfelelő szellőztetésre és a fölösleges hőforrások kiiktatására.

Védelem a napsugarak ellen

A legtöbb meleget a szobáinkba beeső napsugarak hozzák magukkal, éppen azért ezek minél hatékonyabb kivédése kulcsfontosságú. A jó hír, hogy a napsugarakból eredő hő 75 százaléka is kívül rekeszthető. A rossz viszont, hogy ez csak akkor lehetséges, ha az árnyékolás az ablaküvegen kívül van: például külső spaletta vagy redőny formájában. Az üvegen belüli árnyékolás ezzel szemben legfeljebb 25 százalékot képes mérsékelni. Ez azért van, mert a függönyök, belső redőnyök saját maguk is fűtőtestként adják le a hőt a szoba belseje felé, miután felfogták a napsugarakat. Éppen ezért érdemes a minél világosabb színű függönyök, redőnyök alkalmazása, esetleg az ablak felé eső oldalon egy fényvisszaverő réteg felvitele. Külső redőny híján szintén hatékony lehet még az ablakok külsejének beragasztása hővédő fóliával, bér ez esetben a fény csak nyitott táblák mellett juthat be a szobánkba.

Szellőztetés

A szellőztetéssel éppen annyit árthatunk, mint amennyit használhatunk lakásunk nyári hőháztartásának. A forró napokon a legfontosabb szabály, hogy csak késő este, vagy egészen korán reggel érdemes szellőztetni, amikor garantáltan hűvös levegő jut be a szobába. Ezzel szemben a napközben végrehajtott szellőztetéssel csak rontunk a helyzeten. Vagyis a meleg órákban érdemes zárva tartani az ablakokat, és féltve őrizni a benti, hűvösebb levegőt. A szobában használt ventillátorok a tényleges hőmérsékletet nem változtatják meg, csupán a hőérzetünket javítják, mert elősegítik az izzadság párolgását a bőrünkről, ami hűtő hatással bír. Óriási előnyük a klímával szemben, hogy egészségügyi szempontból sokkal kevésbé kockázatosak, illetve nagyságrenddel kisebb a fogyasztásuk.

Fölösleges hőforrások lekapcsolása

A szobánkban számos járulékos hőforrás található: televízió, számítógép, nyomtató, hifi-berendezés és persze legfőbb helyen a világítás. Ezekből érdemes minden fölöslegeset kikapcsolni, illetve teljesen áramtalanítani, mert akár még készenléti állapotban is termelhetnek hőt. A lámpák ráadásul a ténylegesen termelt meleg mellett még lélektanilag is rossz hatással lehetnek, mert a megvilágított szobát melegebbnek érezzük a sötétnél, függetlenül attól, hogy van-e tényleges hőmérséklet-különbség.

Egyéb praktikák

Ha mégis átmelegedett a lakásunk, még mindig tehetünk pár dolgot. Például nedves törülközőket, lepedőket lógathatunk este a nyitott ablak-, vagy akár egy ventilátor elé. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy szobán belül elpárolgott nedvességet távolítsuk el szellőztetés útján. De akár még az is hasznos lehet, ha egyszerűen hideg vízzel vagy jégkockákkal teli edényeket helyezünk el a szoba néhány pontján. Az erkélyre, párkányra helyezett növények is jótékony hatással lehetnek, mert javítják a levegő minőségét, ami szintén jó hatással lehet hőérzetünkre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.