Hogyan fűtsünk el kevesebbet?

fűtési szezon, energiaárak, nyílászárók, radiátorElindult a fűtési szezon, ilyenkor örök slágertéma a családokban az, hogyan lehetne spórolni a fűtés költségein az egyre növekvő energiaárak mellett. Íme tehát néhány tipp, amelyekkel különösebb ráfordítás nélkül érezhetően csökkenteni lehet a fűtésszámlát.

A legelső teendő mindenképp az legyen, hogy ellenőriztessük a teljes fűtési rendszert, a gázkazánt – erről sokan megfeledkeznek, pedig minden fűtési szezont ezzel kellene kezdeni. Nemcsak azért, mert a rendszeresen karbantartott, tisztított kazánok és gázkészülékek hatékonyabban működnek, és így csökkenthetik a fűtésszámlát, hanem (és főképp) mert a szén-monoxid-mérgezéstől és egyéb veszélytől is megóvhatja a felhasználókat. A nem megfelelő beszabályozás is csökkentheti a hatásfokot, ezt is érdemes ellenőriztetni. A fűtési szezon kezdetén azt is érdemes megvizsgálni, hogy a fűtőrendszerben nem gyűlt-e fel levegő, ez ugyanis szintén jelentősen ront a fűtés hatékonyságán.

Amennyiben ezen túl vagyunk, érdemes az otthonunk „energiahatékonyságán” javítanunk, azaz minél inkább meggátolni, hogy elszökjön a meleg a lakásból. Természetesen az optimális egy átfogó külső szigetelés és ablakcsere lenne – ami ugyan több százezer forintba kerül, azonban a rezsimegtakarításokból pár év alatt megtérül – most viszont az egyszerűbb, gyorsabb és legfőképp olcsóbb megoldásokra fókuszálunk. A régi nyílászárók szigetelését érezhetően javíthatják az utólag beragasztható szigetelőcsíkok, amelyeket egy-két ezer forintért bármilyen barkácsboltban vagy hipermarketben meg lehet vásárolni.  Ezek felragasztása semmilyen szakértelmet nem igényel, viszont megszüntethetik a nem szándékolt huzatot a lakásban, és jó pár százalékkal csökkenthetik az energiafogyasztást.  Ha nincs redőny az ablakon, akkor egy vastagabb sötétítő függöny is jól „szigetelhet” – a bejárati ajtó előtt szintén – illetve az ajtó lábánál egy szivacs csík is meggátolhatja a hideg beáramlását.

Javíthatja a hőérzetet, ha a radiátor, fűtőtest mögé hő-visszaverő fóliát teszünk, ami szintén csupán néhány ezer forintba kerül és a felrakása is egyszerű. A hőtükrös fólia gyakorlatilag a fűtésből származó, eredendően felfelé áramló hőt a szoba belsejébe irányítja, így ugyanakkora energiafelhasználással hatékonyabban tudjuk felmelegíteni a szoba levegőjét. Szintén nem akkora költség, de sokat segíthet, ha termosztatikus szelepeket szereltetünk fel a radiátorainkra, hogy minden helyiséget egyedileg tudjunk fűteni, s csak azt a szobát fűtsük, ahol sűrűn tartózkodunk.

Természetesen  nagyon sokat azzal lehet spórolni, ha kevésbé fűtjük be a lakást – és maximum lemondunk arról, hogy fehérneműben flangáljunk otthon:  egy fokkal alacsonyabb hőmérséklet ugyanis akár 7 százalékkal kevesebb fogyasztást eredményezhet. Szakértők szerint 20-22 fok meleg bőven elegendő, sőt a hálószobában ennél is hűvösebb lehet. Napközben pedig nyugodtan le lehet venni 15-17 fokra is a hőmérsékletet, amikor nem tartózkodik senki a lakásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.