Felújítás, ésszel!

Egy új szín, új tapéta, a berendezés megváltoztatása vagy a világítás átalakítása is újjá varázsolhatja lakásunkat anélkül, hogy falakat kellene bontani, és mesteremberek hadát eresztenénk szűkebb életterünkbe. Az ilyen kisebb renoválásokat sok esetben magunk is elvégezhetjük, de könnyen bánkódhatunk utólag saját túlbuzgóságunkon, ha nem tartunk tiszteletben néhány egyszerű íratlan szabályt.

Takarékosság, de a megfelelő helyen

Mindig tartsuk szem előtt a költségvetési keretünket. Vigyázzunk arra, hogy ne csak a szívünk vezessen minket. Előfordulhat például, hogy a régiségkereskedőnél, ószeresnél vagy a bolhapiacon beleszeretünk egy gyönyörű antik bútorba, tetszetős parasztládába vagy egy valami más mutatós csecsebecsébe, és megvásároljuk abban a reményben, hogy tovább emeli majd felújított lakásunk fényét. Miközben azonban teljesen átadjuk magunkat az esztétikai élménynek, érdemes szem előtt tartani az anyagi lehetőségeinket, nehogy aztán egy végtelenül jópofa rusztikus komód miatt ne jusson pénzünk mondjuk új ágybetétre.

De: a takarékoskodást is csak ésszel! A tipikusan káros garasoskodás, ha megpróbáljuk kicentizni a festék mennyiségét, és aztán kiderül, hogy nem elég, és esetleg nem sikerül utólag újból eltalálnunk a fal 80 százalékát borító jópofa színárnyalatot, vagy elfogyott a burkolóanyagunk, tapétánk, és hopp, ugyanolyan mintásat éppen a boltban sem lehet már kapni.

Idő és rend

A gyorsaság és egyszerűség jól hangzó jelmondat, de nem minden esetben a legcélravezetőbb. Hagyjunk időt a gondos előkészületekre, ne sajnáljuk például az energiát a padló, a bútorok, a konnektorok, az ajtók leragasztására, takarására falfestés előtt.
Ugyanígy ne legyünk restek menetközben néha rendet vágni a munka közben óhatatlanul elhatalmasodó káoszban sem. A fáradság sokszorosan megtérül, mert a szanaszét heverő festékes kannák között szűk helyen való botladozás, vagy a megfelelő kalapács, fogó, ecset vagy fúrófej hosszas, reménytelen keresgélése rengeteg időt és energiát emészthet fel, teljesen feleslegesen.

Hagyjunk levegőt

De nemcsak szanaszét heverő szerszámok és festékes edények miatt foghat el minket a fojtogató érzés, hogy semmi helyünk nem maradt. A meggondolatlanul összevásárolt bútorokról és egyéb dísztárgyakról is hamar kiderülhet, hogy a miénknél csak jóval nagyobb szobában férnének el komfortosan. Éppen ezért ne akarjuk egyszerre az összes bútort és dísztárgyat megvásárolni, hanem hagyjunk rá bőségesen időt. Érdemes a legnagyobb bútordarabokkal kezdeni, hogy miután azokat elhelyeztük, lássuk, pontosan mennyi helyünk is maradt a dekoráció csecsebecsékre.

A lelki szemek

Az előre gondolkodás azonban nemcsak a túlzsúfoltságtól, de a hajmeresztő stíluspárosításoktól is megóvhat minket. Próbáljuk meg nagyjából előzetesen elképzelni, milyen összképet is szeretnénk a szobában. És ne csak az egymás mellett lévő berendezési tárgyakra gondoljunk, hanem arra is, hogy az enteriőrre vonatkozó elképzelésünk mennyiben van összhangban az egész ház stílusával.

Az is előfordulhat, hogy egy nagy örömmel megvásárolt szép bútordarab egyáltalán nem mutat olyan jól otthonunkban, mint a boltban. Ez azonban nem kell, hogy elcsüggesszen bennünket, mert a kereskedők általában a megvilágítással is igyekeznek vonzóbbá tenni portékájukat. Szóval lehet, hogy csak nekünk is a fényeken kell változtatnunk, és máris visszakaptuk azt az összhatást, ami miatt megakadt a szemünk azon a bizonyos berendezési tárgyon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.