Elárul minket a lakásunk

lakáspszichológia, parasztbútor, minimáldizájn, berendezésSok vagy kevés fénykép a falon? Narancssárga vagy barna színek? Örökölt, lakályos régi bútorok vagy hardcore minimalista berendezés? Lakásunk minden apró részlete elárulhat valamit személyiségünkről…

Persze azt senki ne várja, hogy bizonyos lakás- vagy berendezéstípusokhoz mechanikusan hozzá lehet rendelni egy-egy személyiségfajtát. Ennek ellenére elég jó hatásfokkal lehet bizonyos tulajdonságokra következtetni bizonyos jelekből.

Vagy akár a lelkiállapotunkra is… A lakáspszichológia (igen: ez egy külön tudományág) szerint például a folytonos takarítási-, átrendezési vagy felújítási vágy bizonyos esetekben nem más, mint a lelki kiegyensúlyozatlanság kompenzálásának egy formája. Hát igen, a pótcselekvésnek is ezer arca lehet.

Zárkózott vagy magamutogató a tulajdonos?

A lakás dekorációjában, a fényképek, festmények, személyes jellegű tárgyak mennyiségében például elég jól visszatükröződik, hogy mennyire vagyunk befelé vagy kifelé fordulók. A zárkózott emberek esetében értelemszerűen kevesebb az ilyen jellegű dekoráció, a családot, barátokat, saját magukat ábrázoló fotó. A szeretteiket ábrázoló képek között élők általában érzelmesebb emberek, akiknek akár ilyen módon is szükségük van a jelenlétükre. Ez persze bizonyos extrovertáltságot is jelent az esetükben. Ha azonban a képek nagy része magát a tulajdonost ábrázolja, jó eséllyel egy erőteljesen nárcisztikus emberrel állunk szemben.

Sokan vannak egyébként, aki az egész lakást egyfajta imázsépítő kellékként fogja fel. Egy műtárgyakkal, művészeti albumokkal telezsúfolt nappali esetében nem lehet elsőre tudni, hogy valódi, belülről fakadó érdeklődésről van-e szó, vagy arról, hogy a tulajdonos a művelt műkedvelő képét szeretné-e csupán kialakítani magáról. Persze a kérdés viszonylag gyorsan megválaszolható, például ha a könyveken látszik, hogy soha nem forgatták őket, vagy ha egy beszélgetés során kiderül, hogy az illető művészeti ismeretei felszínesek.
Ezzel szemben, ha olyan nappaliba lépünk be, ahol összevissza rendetlenségben hevernek a lehető legkülönbözőbb témákról szóló könyvek, valószínűleg olyan emberekkel van dolgunk, akik nem a vendégek lenyűgözése végett tartják így könyveiket, és kedvelik az intellektuális impulzusokat.

Beszédes színek

Általában a színeknek is mélyebb jelentése van, különösen akkor, ha koncentráltan fordulnak elő. Így például a sok sárga vagy narancssárga azt jelenti, hogy az illető melegségre és kommunikációra vágyik. A kék vagy zöld színek kedvelői inkább a nyugalmat, a pihenést részesítik előnyben, míg a barna árnyalatok egy lakásban arra utalhatnak, hogy a tulajdonos szereti a biztonságot és a természetességet.

Parasztbútor vagy minimáldizájn?

A megszokottság, a biztonság utáni vágy egyébként nemcsak a falak, függönyök színeiben, de bútorok kiválasztásában is kifejeződhet, például ha szeretjük, hogy a szülőktől, nagyszülőktől örökölt régi darabok vesznek minket körül. Van, akit azonban érzelmileg zavarnak az ilyen darabok, úgy érzi, hogy a múltat testesítik meg, miközben egy új családi fészek berendezése inkább a jövőre irányuló cselekedet. Az ilyen lakástulajdonos inkább fog hagyatkozni a saját ízlésére a felmenőké helyett, és s modernebb darabokkal veszi körül magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.