Bútorfelújítás – kényszerből hobbi

 bútorfelújítás, gazdasági válság, parasztbarokk, áruházláncNem feltétlenül a gazdasági válság következménye, mindenesetre költségkímélő megoldásként is zseniális az a tendencia, hogy régi bútorokat keltenek új életre egyes műhelyekben. Persze nem nagyipari felújítókra kell gondolni, és nem is restaurációs igényű újraépítésre. Elsősorban a szépérzék és a kreativitás irányítja azokat, akik ennek a hobbinak hódolnak, ugyanakkor a kortárs igényeket sem hagyják figyelmen kívül. Néhány olyan blogból szemezgettünk, amit javasolt megnézni, ha valaki hasonlóra vetemedik. Mivel a bútorfelújítás eléggé megterhelő munka, ezért ezek a blogok többnyire sok egyéb dekorációs és lakberendezési tippekkel vegyesen hozzák a bútorfelújítási bejegyzéseket, de érdemes kivárni azokat.

Az autodidakta sikertörténete
A blog.hu-ra költözés óta kicsit kevésbé látványos webnapló tulajdonosa eleinte csak unalmában alakított át egy-egy régi karosszéket vagy komódot, később azonban viszontagságos magánélete is arra kényszerítette, hogy amit lehet, azt saját kezűleg alakítson környezetében. Mára többezres rajongótábora a nyári workshopjain tanulhatja a fortélyokat, és egy-egy gyanúsan márkaközpontú blogbejegyzéséből az is kitűnik, hogy hirdetési felületként is bevált a blogoszféra. Legélvezetesebb bejegyzései azok, ahol lépésről lépésre követhető végig, amint teljesen halálraítélt régi kredencekből filléres anyagköltségű módosításokkal olyan komplett gyerekkonyhák készülnek, amikért a plázákban simán 50-70ezret is elkérnek a játékboltokban. Mindezeken túl egy érdekes személyiség is kirajzolódik, ahogy a konformista világgal harcol egy önmegvalósító anyuka.

A legjobb adaptáció
A nem kevés önkritikával megáldott falusi libák valójában egyáltalán nem tűnnek falusiaknak, inkább a városból vidékre kihúzódó értelmiségi vonalat viszik, mégis jó hangulatú, jó humorú szerzők, sok érdekes ötlettel. Ritkábbak a nagy projektjeik, inkább dekorációs célokkal fognak hozzá bútorfelújításnak, idejük láthatóan mint a tenger. Nem csoda, hogy barkácsolós blogbejegyzéseik mellé becsúszik jó néhány recept is. Hogy mindezt igényes külalakkal és remek fotókkal tudják illusztrálni, az külön elismerésreméltó.

A hiteles profi
Az Otthon, vidéken jó példa arra, hogy miként lehet üzleti céllal blogot fenntartani. Eredetileg egy kis lakberendezési üzlet tulajdonosai akik vezetik ezt a blogot, közel 10 ezres rajongói táboruk a Facebook-on arról árulkodik, hogy szemet legeltetni mindenki szeret. Néha persze túlteng a „Julia Roberts menni Provence” érzés, de szerencsére mindig jó ízléssel egyensúlyoznak a műfaj határain belül, sosem válik öncélúvá és ízléstelenné a gyarmati romantika és a mediterrán parasztbarokk.

A szorgalmas szakértő
70ezer rajongó, csak egy blog által… Az már beszédes szám. Csorba Anita lakberendező nem kizárólag saját műveiből, hanem az internet biztosította végtelen forrásból is válogat jó érzékkel, napi rendszerességgel, részint lakberendezési, részint barkácsötletekkel szolgálva olvasóit.

A kihagyhatatlan geg
A csináld magad mozgalom legjobban fénylő nemzetközi csillaga ez a weboldal, ahol a rendezőelv az, hogy nincs az az unalmas, lapraszerelt, préselt papír bútor, amiből ne lehetne kihozni valami egyedi és izgalmas berendezési tárgyat. A svéd áruházlánc sem orrol meg érte, hogy flexszel és dekopírfűrésszel esnek neki tömegtermékeinek, ellenkezőleg, ők is elismerik, hogy ezáltal is tovább épül a márka (n)imbusza.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.