Boldog élet, egy szobában

négyzetméter, beköltözés, burkolat, boldogság, harmóniaEgy szoba, konyha, fürdőszoba, esetleg egy kis erkély, 30-40 négyzetméter. A közös élet számos kihívást tartogat a fiatal párok számára ekkora helyen. Egy kis odafigyeléssel és néhány berendezési trükkel azonban elejét lehet venni sok konfliktusnak, és harmonikussá lehet tenni az együttélést ilyen keretek között is.

Főleg az olyan fiatal párok esetében, akik még nem ismerik jól egymás mindennapi szokásait, érdemes az összeköltözés előtt kölcsönösen tisztázni a prioritásokat. Ki mennyire TV-függő, hogyan viszonyulnak a rendhez és rendetlenséghez stb. Túl nagy hozzáállásbeli eltérés esetén a folyamatos feszültség szinte automatikusan bele van kódolva a mindennapokba.

Az is fontos, hogy mindkét fél tudjon magának időnként lehetőséget biztosítani a visszavonulásra. Ez lehet akár egy fejhallgató használata, vagy félrehúzódás valamelyik sarokba egy könyvvel. A visszavonuláshoz sokszor nem annyira a tényleges térbeli távolság a legfontosabb, hanem hogy a másik fél tudomásul vegye és tiszteletben tartsa.

A kölcsönös figyelem és egymás szokásainak összehangolása mellett sokat segíthet még a harmónia fenntartásában, ha minél ügyesebb próbáljuk meg kihasználni a rendelkezésre álló teret. A beköltözés előtt érdemes például külön figyelmet szentelni annak, hogy milyen (vagy milyen legyen) a padlóburkolat a kiszemelt új otthonban. Az egységes burkolat, legyen szó laminált, kövezett vagy akár parkettázott padlóról, mindig nagyobb tér érzetét kelti. Éppen ezért kis lakásokban nem ajánlott agyonzsúfolni a padlót kis szőnyegekkel, mert csak a rendetlenség érzetét keltik, és szűkebben érezzük általuk a teret. A padlóhoz hasonlóan a falakon sem érdemes a felületet megtörő, mintás tapéták alkalmazása, mert ezek is kisebbnek mutatják a felületet, mint amekkora valójában.

A bútorok esetében ne hagyjuk magunkat elcsábítani, és ne akarjuk szobánkat szép, de helypazarló darabokkal berendezni. Például egy 30 négyzetméteres lakásba nem biztos, hogy szerencsés egy komplett, kényelmes ülőgarnitúrát elhelyezni. Ehelyett jobb megoldás lehet egy kis asztalka, ami köré elpakolható ülőpárnákat (esetleg babzsákokat) helyezünk el, így akár több vendéget is kényelmesen fogadhatunk. A polcokat, ruhásszekrényeket pedig érdemes a plafonig felfuttatni a jobb helykihasználás érdekében.

Összegezve úgy lehetne fogalmazni, hogy legyen szó akár falakról, akár a padlóról, akár a bútorokról, az egységes, egyszerű stílus mindenképpen tágasabbnak tünteti fel a tereket. Emellett pedig kulcsfontosságú, hogy minél jobb hatékonysággal alakítsunk ki rakodóhelyeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.