Bárpult és mobil konyha: íme a legújabb bútortrendek

konyha, IMM, Living_Kitchen, érintőképernyők, főzőszigetHétfőn nyitotta meg kapuit a világ legnagyobb bútorvására Kölnben, az Internationale Möbelmesse (IMM). A hatnapos rendezvény reprezentatív képet ad a legfrissebb lakberendezési trendekről, amelyek idén a mobil konyhától a kárómintás felületek hódításán át a szobai bárpult divatjának újjáéledéséig sok mindent felölelnek.

Az IMM valóban impozáns rendezvény. A 280 ezer négyzetméteres vásárterületen 50 ország 1250 kiállítója mutatja be legújabb termékeit. Idén a konyha tematikájának szentelnek külön figyelmet a rendezők: „Living Kitchen” név alatt külön szekciót hoztak létre, ahol 200 kiállító prezentálhatja ezzel kapcsolatos elképzeléseit.

Egyértelműen uralkodó trendet nehéz lenne azonosítani a kölni bútorvásáron. Az élénk, akár fémes színek és a természetes anyagok remekül megférnek egymással a mostani irányzatokban. A vásár programjából adódóan nyilvánvalóan a konyha kapta a legtöbb figyelmet. A konyha nem csak egyszerűen a főzés helyszíne, hanem a lakás vagy ház valódi középpontja – vallja sok szakember. Ebben valószínűleg lehet valami, mert azt sokan tapasztalhattuk már mi is, hogy valamiért a legtöbb házibuli központi helyszínévé egy idő után a konyha válik.

De azért a konyha korántsem csak a közösségi események helyszíne, hanem alapvetően a házi teendők jelentős részének az elvégzéséé. Ennek megfelelően funkcionális újításokban sincs idén hiány. Az egyik ilyen az állatható magasságú munkafelület és mosogató, ami arra a régi problémára keresi a választ, amikor egy együtt élő pár két tagja nagyon eltérő magasságú. Most ezen egy gombnyomással segíthetünk.

konyha, IMM, Living_Kitchen, érintőképernyők, főzősziget

A modern konyha úgy jelenik meg a vásáron, mint egy sor kombinál álló építőkészlet, amelynek középpontjában a főzősziget áll. Az intelligens eszközök és érintőképernyők sokasága persze itt sem hiányozhat.ható elemből

Ami az esztétikai megjelenést illeti, az élénk színek, káróminták hódítanak az idén, illetve az üveg, beton és fémfelületek. A fémes színek annyira népszerűek, hogy még a tapéták körében is a réz- és aranyszínek hódítanak.

Talán a válság hatása, hogy a szórakozóhelyek, bárok, vendéglők látogatása helyett ismét népszerűbbé  vált a privát helyeken, lakásokban való összejövetel, ha barátok találkoznak. Ez  konyha szerepének felértékelődése mellett még egy következménnyel jár: az otthoni bárpultok korábbi divatjának feléledésével. A bárpult a gyártók elképzelése szerint egy szigetként működik, ahol a barátok nyugodt körülmények között, fesztelenül találkozhatnak. Ráadásul az új modellek között olyan karcsú, „áramvonalas” darabok is megtalálhatóak, amelyek egy szűkebb, modern lakásba is bepasszinthatók. Vagyis koránt sincs szükség egy loftra vagy más drága, tágas lakásra ahhoz, hogy valaki bárpult mögött fogadhassa otthonában a barátait.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.