Adventi illatok a lakásban: a titokzatos szegfűszeg

szegfűszeg, szerecsendió, holland, velenceiA szegfűszeg illatát érezve sokan rögtön a karácsonyra gondolnak, legyen szó a mézeskalácsról, vagy a fűszerekből készített lakásdekorációról. Manapság szinte bármelyik élelmiszerboltban beszerezhető, de ez korántsem volt mindig így. Korábban valóságos illatozó kincsnek számított a szegfűszeg.

Valaha a velencei, portugál, spanyol vagy holland hajók egyik légértékesebb rakománya volt, és szó szerint a Föld másik végéből kellett Európába szállítani. Hogy pontosan honnan, azt sokáig maguk a tengerészek sem tudták, mert a szegfűszeget árusító kereskedők senkinek nem voltak hajlandók elárulni a lelőhelyet.

Az azóta eltelt pár száz év alatt a helyzet alaposan megváltozott. A szegfűszeget szinte bárki megengedheti magának, és most már azt is pontosan lehet tudni, hogy hol terem ez a rendkívül intenzív aromájú trópusi fűszer: a hátsó-indiai fűszerszigetekről, régebbi nevén a Molukkákról, egy szigetcsoportról, amely ma Indonéziához tartozik. Innen származik egyébként a szerecsendió is.

A fa, amelyen a szegfűszeg terem, nehezen maradna életben a mi klimatikus viszonyaink mellett. Legalább harminc Celsius fokos hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy nőjön, és különösen kedveli, ha tenger is van a közelben.

Maga a fűszer valójában a szegfűszegfa virágának a bimbója, amely eredetileg piros színű. Az általunk ismert barnás árnyalat már a szárítás eredménye. Az illatát a benne lévő olajnak köszönheti, amely elillanva karácsonyi hangulatot varázsol a lakásba. Tűzhetjük narancsba, készíthetünk belőle kis összeállítást fahéjjal, csillagánizzsal vegyítve, ami egyrészt jól mutat a karácsonyi asztal dekorációjaként, másfelől pedig kellemes illatkombinációval festi alá az ünnepi hangulatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.