A változás gyönyörködtet

válság, lakás, fiókHa tudatában vagyunk, hogy nincs pénzünk igazi felújításra, akkor sem kell elkeseredni. Van költségkímélő módja annak, hogy valamivel feldobjuk lakásunkat, színt vigyünk alkalmanként életünkbe.

A válság hatása még mindig kézzelfogható. Legtöbben visszafogják fogyasztásukat, évek óta halasztják egyes nagyobb beruházásaikat is. A hűtőt, tévét, számítógépet, kocsit idővel csak lecseréli az ember, mert fenntartási költségeik túlzottan megemelkednek, vagy végérvényesen elavulnak. Ilyen körülmények között a legtöbb családnál fel sem merül, hogy lépést tartsanak a lakberendezési trendekkel. Új szekrénysor, konyhabútorok, fotelek? Marad a régi, úgy is hódít a retro.

Pedig egy-egy jól megválasztott módosítással egészen új arcot is ölthet a lakás. Ha nem terheltük túl bútorainkat, és nem roskadoznak a polcok, akkor valójában bőven elegendő a frontot cserélni: fiók előlapok és ajtók kaphatók készen, magát a szerkezetet nem kell bántani. A frontot sem feltétlenül kell készen venni bútoráruházból, az is elég lehet, ha méretre szabatunk igényes bútorlapot lapszabászati osztályon barkácsáruházban, vagy esetleg bútorlap kereskedőnél. Ne feledkezzünk meg az élfóliáztatásról, azt otthon végezni kicsit körülményesebb, de bátrabbak egy vasalóval felszerelkezve maguk is megpróbálhatják, bár némi gyakorlatot igényel. Kérjünk viszont furatot a kivetőpántok (a köznyelvben: zsanérok) helyének. Fogantyút akár neten is vehetünk pár forintért, de készíthetünk színes szalagból, hajókötélből is.

Ha igazán divatosat akarunk, akkor mdf, fa vagy bútorlap helyett plexi lapot vágatunk méretre valamilyen élénk színből. A legelavultabb bútort is új életre kelti.

Elsősorban konyhai, gyerekszobai, vagy hálószobai bútoroknál jön még szóba a textil: kis függönykarnisra textilt szerelhetünk az ajtók helyére.. Semmiképpen se a normál, ablakok elé szánt függönyosztályról válasszunk, hanem inkább pamutból, természetes, jól kezelhető anyagból, amin apró minták vannak, nem túlbonyolított háttérrel: Sima piros-fehér kockás, vagy egyszínű kék, zöld, pöttyös a jó választás ilyen funkcióhoz.

Gardróbszekrények ajtajának kicseréléséhez szokták még használni a mini redőnyöket, vagy apácarácsokat. Azonban ez csak akkor jó döntés, ha nem a belvárosban lakunk, ezek ugyanis a porban gazdag környezetben nem szoktak jó választásnak bizonyulni: a réseken bemegy a por, ruháink hamarabb lesznek porosak.

Egy dolgot igyekezzünk elkerülni: ha nincs semmilyen előképzettségünk, gyakorlatunk, és hely sem áll elegendő rendelkezésünkre, semmiképpen sem próbálkozzunk az átfestéssel, még úgy sem, hogy előtte lecsiszoljuk a felületet. Negyedóra után rá fogunk jönni, hogy nem való ez akárkinek, ugyanakkor addigra már tönkre is tettünk egy felületet. Minden felület más és más megmunkálást igényel, legfeljebb az eleve is nyers fát van értelme gyors ecsetvonásokkal átfesteni, de még akkor sem lesz feltétlenül olyan „provanszos”, inkább elszomorítóan avitt.

Ülőbútorok esetében érdemes kárpitossal konzultálni. Ezek a kis műhelyek lépten-nyomon fellelhetők a városban, és elkerüli az áremelés a műhelyeket üzemeltető bácsikat. Anyagon is érdemes spórolni. A Méta utcai textil-maradék nagyker leginkább a ruha- és díszlettervezők meg lakberendezők Mekkája, holott bármilyen halandó bemehet, és fillérekért vehet bútorhuzatot a klasszikus elegánstól a legfinomabb modern zsenília és szkáj anyagokig. A maradék nem azt jelenti ott, hogy 1-2 négyzetméter amorf alakokban, hanem mondjuk 10 folyóméter egy 2-3 méter hosszú tekercsen.

Ha megolvad a hó, és jönnek a kötelező tavaszi lomtalanítások, és a foglalkozásszerűen válogatókkal is sikerül megküzdenünk, akkor kifoghatunk ingyen is olyan bútort, ami egy áthúzás után színpompás darabja tud lenni háztartásunknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.