Megéri lakásbiztosítás nélkül?

 lakásbiztosítás, kockázat, termeszeti katasztrofa, káresetEgyre többen mondanak le lakásbiztosításukról, hogy ezzel is csökkentsék kiadásaikat. Ez azonban megbosszulhatja magát. Egy vihar vagy betörés is komoly terhet ró a családi költségvetésre, de egy-egy nagyobb katasztrófa, akár egy egész élet munkáját is tönkreteheti anélkül, hogy a károsultak bármiféle kártérítést kapnának. A lakásbiztosítás ma már nagyon gyorsan, akár interneten keresztül is igényelhető, ahol különböző szolgáltatók ajánlatait könnyedén összehasonlíthatjuk. Érdemes a felkínált csomagokat alaposan áttanulmányozni, ugyanis jelentős eltérések lehetnek a biztosított káresetek kapcsán.

A válság a lakásbiztosítások piacát sem kímélte. Egy friss felmérés azt mutatja, hogy az elmúlt két évben mintegy 100 ezer lakás biztosítását mondták fel. Olyan, egyébként természeti katasztrófák által gyakran sújtott megyékben, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Borsod-Abaúj-Zemplén, a lakások közel 40%-a nem rendelkezik biztosítással. Az ok legtöbbször a költségmegtakarítás, bár lehet, hogy a tulajdonosok így sokkal rosszabbul járnak hosszú távon.Az egyre szélsőségesebb időjárás hatására egyre gyakoribbá válnak a viharok, extrém csapadékos vagy éppen aszályos időszakok.  Ha csak az elmúlt néhány év eseményeire gondolunk vissza, számos olyan természeti katasztrófát fel tudnánk sorolni, amely komoly károkat okozott az ingatlanokban. Biztosítás híján egy a viharos szélben megsérülő tető felújítása is komoly terhet jelentene a családi költségvetésben, nem is beszélve a teljes ingatlant veszélyeztető árvizekről vagy tűzkárról.

Az ügyintézés időigénye, bürokratikus jellege sem lehet már kifogás, hiszen egyre több alkuszcég segít abban, hogy a gépjárművek kötelező felelősségbiztosításához hasonlóan a lakásbiztosításokat is össze tudjuk hasonlítani gyorsan és egyszerűen, egy online adatlap kitöltésével, majd a számunkra legmegfelelőbb ajánlat kiválasztásával akár már a szerződést is megköthetjük néhány kattintással.

Hogyan lehet kiválasztani a legjobb ajánlatot? Természetesen az egyik legfontosabb tényező az ár lesz, de érdemes odafigyelni arra is, hogy mit tartalmaznak az egyes biztosítók konkrét ajánlatai, hiszen jelentős eltérések figyelhetők meg. Ügyeljünk arra, hogy nem mindig a legdrágább ajánlat a legkedvezőbb, előfordulhat, hogy egy-egy kártípus esetén nagyon eltérő mértékű a kártérítés tartalma. Ha az egyik leggyakoribb káresetnek számító betörést nézzük, jól érzékelhető ez a különbség. Míg van olyan biztosító, aki ebben az esetben csak a megrongált kaputelefonért fizet, míg vannak olyanok is, akik az ellopott háztartási gépekért, illetve a személyes okmányok pótlásáért is fizet egy konkrét összeg erejéig.

A konkrét árak természetesen függnek a lakásmérettől, de még az elhelyezkedéstől és az épület típusától és építési évétől is. Általában megfigyelhető, hogy minél kisebb településen helyezkedik el ingatlanunk, annál olcsóbb a biztosításunk. Az egyik online kalkulátor szerint például egy 1970-ban épült, 110 m2-es családi ház biztosításáért 14 253 és 23 404 Ft közötti összeget kell évente fizetnünk Mosonmagyaróváron, ezzel szemben egy ugyanilyen épülethez a Főváros XI. kerületében 21 640 és 28 365 Ft közötti díj tartozik.
Hasonló tendencia figyelhető meg a társasházi lakások esetében is. Egy 50m2-es budapesti panel biztosítási díja 9 837 és 13 629 Ft között mozog, addig a nyugat-magyarországi kisvárosban 8 040 és 12 040 Ft közötti értékekkel találkozhatunk.

forrás: biztositas.hu

Biztosítási szakértők szerint az úgynevezett önerős biztosítás jelenthetne megoldást azoknak, akiknek komoly terhet jelentene még az éves biztosítási díj kifizetése is. Ennek a Nyugat-Európában már elterjedt módszernek a lényege, hogy az ügyfél alacsonyabb díjat fizet, ugyanakkor egy esetleges kár esetén a biztosító nem a teljes kárt, csak annak egy előre meghatározott részét fizeti meg, a maradékot, egyfajta önrészként magának a tulajdonosnak kell állnia. Ezáltal úgy is kap valamennyi kártérítést az ügyfél, ha csak minimális biztosítási díjat fizetett. Ettől függetlenül érdemes átgondolni minden lakástulajdonosnak, hogy valóban megéri-e ezen a havonta egy-kétezer forinton spórolni, hiszen ha valóban nagy szükség van rá, jól jöhet a biztosító által fizetett kártérítés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.