Lakásbiztosítás: az ördög a részletekben lakozik

lakásbiztosítás, vagyonvesztés, kiegészítő fedezetek, ingóságokSokszor egy élet munkáját rejti egy lakás vagy lakóház, hiszen hol máshol tárolnánk évek, évtizedek alatt felhalmozott értékeinket, mint saját otthonunkban. Ezért is különösen fontos gondoskodni lakóhelyünk biztonságáról, amit a körültekintés és elővigyázatosság mellett egy jól megválasztott biztosítással segíthetünk elő leginkább.

A lakóingatlanokat fenyegető, lehetséges károk skálája az apróságoktól a totálkárig terjedhet. Ha utóbbi bekövetkezik, a vagyonvesztés olyan mértékű lehet, amit évtizedek alatt is csak nehezen lehet pótolni. Ezt a kilátástalan helyzetet elkerülhetjük, vagy legalábbis a károkat jelentősen minimalizálhatjuk egy lakásbiztosítással. Hogy a felismerés nem új keletű, azt jól mutatja, hogy a magyarországi lakások több mint két harmada rendelkezik biztosítással.

Könnyen csalódás érheti azonban az ingatlan tulajdonosát vagy lakóját, ha a biztosítás megkötésekor nem fordított kellő figyelmet a részletekre, feltételekre. Fontos ugyanis, hogy megkötött lakásbiztosításunk pontosan milyen fedezeteket tartalmaz. Az őszi esőzések beköszöntével, a tél közeledtével érdemes például ellenőrizni, hogy a természeti károk közül melyekre nyújt fedezetet meglévő biztosításunk, és amennyiben az eredménnyel elégedetlenek vagyunk, akár a biztosítási év közben is módosíthatjuk, bővíthetjük a fedezetek körét.

Az alábbi káreseményekre a biztosítások szinte kivétel nélkül vállalják a károk megtérítését:

•    tűz, robbanás, villámcsapás;
•    vihar, felhőszakadás, árvíz;
•    hónyomás, jégverés;
•    földrengés, fölcsuszamlás, kő- és földomlás, üregbeomlás;
•    idegen jármű ütközése, légijármű ütközése, idegen tárgy rádőlése.

Mint e felsorolásból kitűnik, számos, sajnos igen gyakran előforduló eseményre ezek az alapbiztosítások nem nyújtanak fedezetet. A legtipikusabb kiegészítő fedezetek, opciók a következők:

•    betöréses lopás;
•    rablás, vandalizmus;
•    csőtörés, vezetékes vízkár;
•    üvegtörés;
•    villámcsapás indukciós hatása
•    felelősségbiztosítás

Mindezek mellett a lakásbiztosításokhoz manapság olyan szolgáltatások is választhatók, mint

•    az oltás, a mentés, a rom- és törmelékeltakarítás, a kárenyhítés költségeinek megtérítése;
•    az átmeneti lakással kapcsolatosan felmerülő költségek, bérbe adók számára az elmaradt bérleti díj megtérítése;
•    a személyi okmányok pótlásával és bankkártyák letiltásával, a zárcserével kapcsolatos költségek.

Jól látható, hogy a legnagyobb, sok millió forintos káreseményekre az alapvető biztosítások is fedezetet nyújtanak, míg a kiegészítő biztosítási lehetőségek révén az is elérhető, hogy a káresemények széles körénél se érjenek minket komolyabb anyagi veszteségek. Nem mellékesek az olyan kényelmi szempontok sem, mint azok az utóbbi időben egyre népszerűbb szolgáltatások, mint többek között a zárcsere költségeinek megtérítése, az áramszünet esetén a mélyfagyasztott élelmiszerekben keletkezett károk kifizetése, vagy ingyenes, esetleg kedvezményes javítási, helyreállítási szolgáltatás igénybe vétele.

Minél részletekbe menőbb biztosítást kötünk, annál részletesebb adatokat kér azonban a biztosítótársaság is a szerződés megkötése előtt. A leggyakrabban például az ingóságok ellopása kapcsán pattannak ki viták a biztosítók és a károsultak között, „bemondásos” alapon ugyanis a biztosító nem hiszi el, hogy valóban nagy értékű vagyontárgyakat tulajdonítottak el a lakásból. A legtöbb társaság számlát, garanciajegyet kér a kártérítéshez, de van olyan megoldás is, hogy a biztosítási szerződés megkötésekor egy szakember felméri a házban, lakásban található ingóságokat a későbbi viták elkerülése céljából. Utóbbi megoldásnál arra kell odafigyelni, hogy egy-egy nagyobb értékű vagyontárgy beszerzéséről azonnal értesíteni kell a biztosítót is, és akár újabb helyszíni szemlére is sor kerülhet.

Annak, aki mindezek alapján most kapott kedvet lakásbiztosítás tető alá hozására, jó hír lehet, hogy ilyet nemcsak saját tulajdonú, hanem bérelt lakásra, házra is lehet kötni. A tájékozódásban pedig a széles körben elérhető online kalkulációs oldalak segítenek minket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.