Amit a lakásbiztosításról tudnod kell

 lakásbiztosítás, csőtörés, vagyonbiztosítások, beázás, társasházA magyar lakások közel háromnegyede rendelkezik lakásbiztosítással, ennek ellenére a lakástulajdonosok alig tudnak valamit a biztosításukról. A jövőre bevezetésre kerülő új biztosítási adó át fogja rendezni a piacot, sokan fognak a várhatóan megemelkedő díjak miatt új biztosítást kötni.

Ezért is érdemes néhány kérdést tisztázni a biztosításokkal kapcsolatban, ebben szeretnénk segíteni ezzel a cikkel.

A legelső lépés, hogy ha nem tette meg az elmúlt évben, akkor nézze át a biztosítását. A legtöbb embernek nemcsak arról nincs fogalma, mit is tartalmaz a biztosítása, de néha még arról sem, melyik biztosítónál van. Ezen túl a 15 éve kötött biztosítás gyakran már rég nem fedezi az ingatlanunkat, mert azóta például beépítettük a tetőteret és a bútorok is kétszer annyit érnek.

Nagyon sok esetben fizetünk felesleges dolgokért (miért kell Önnek továbbra is az ebtartói felelősségbiztosítás, ha a kutya, akire kötötte, már harmadik éve nem él?), illetve gyakran olcsó biztosítást akartunk, amiből sok szükséges dolog kimaradt.

Az „olcsósítási”törekvésnek leggyakrabban a csőtörés és beázás elleni biztosítás szokott áldozatul esni, illetve az üvegtörés elleni biztosítás, márpedig egy kiadós csőtörés akár milliós kárt is tud okozni a lakásban. (Éppen ezért viszonylag drága ellene a biztosítás.)

Ezzel eljutottunk a második ponthoz: az olcsóbb lakásbiztosítás gyakran rosszabb is. A lakásbiztosítások általában modulokból épülnek fel, így az olcsóbb díjnak mindig oka van. Ezért ne csak az árat figyelje, hanem a kapott szolgáltatásokat is. Milyen összegig térít betörés esetén a biztosítás? Vihar miatti beázás esetén kérhet-e kártérítést? Csak a legolcsóbb üveg törését téríti a biztosító, vagy a drága thermoablakot is, vagy egyiket sem? Ha eláztatja az alsó szomszédot, fizet-e a biztosító Ön helyett? (Ez az úgynevezett felelősségbiztosítás.)

A lakásbiztosítás szólhat magára a lakásra, vagy a lakásra és az ingóságokra is.(bútor, vagyontárgyak, stb.). Erre figyeljünk, mert nem mindegy, hogy egy beázás, vagy tűz esetén csak a falak helyreállítását fizeti a biztosító, vagy a szőnyegek, bútorok helyreállítását is. A drágább ingóságokra (ékszer, bunda, drága festmény) gyakran külön kell biztosítást kötni.

Ha spórolni akar, a legjobb módja, ha interneten köti a biztosítást, az úgynevezett direktbiztosítóknál. Ebben az esetben átlag 15-20%-kal olcsóbb díjakat kap, ebből az összegből fedezné a biztosító az ügynöki jutalékot.

Gyakori probléma, hogy a társasház és a lakók maguk is kötnek biztosítást ugyanarra az ingatlanra, ilyenkor ez ablakon kidobott pénz. Ezért érdeklődje meg a közös képviselőnél, van-e a társasháznak saját biztosítása és ha igen, mire vonatkozik (csak a lakás, vagy az ingóság is?)

A vagyonbiztosítások alapszabálya, hogy a káron nem keletkezhet hasznunk. Ez azt jelenti, hiába van több biztosításunk ugyanarra az ingatlanra, csak egy biztosításból vehetünk fel kártérítést. Ezért felesleges a saját biztosítás a társasházi biztosítás mellett.

Minden biztosítás egy egész évre szól, függetlenül attól, hogy milyen periódusban fizetjük a biztosítást. Ezért a biztosító mindig ki fogja számlázni az egész éves díjat, ha év közben váltanánk biztosítót. A biztosítóváltást ezért évforduló előtt 30 nappal be kell jelentenünk és utána tudunk társaságot váltani. (Vagy feleslegesen fizetünk két biztosítást az év hátralévő részében.). Ezért is fontos bejelenteni, ha eladtuk a lakásunkat. Ezt hívják érdekmúlásnak, ebben az esetben nem kell kifizetni az egész éves díjat.

Ha tűzeset, vagy betörés történt az ingatlanunkban, mindenképpen hívjunk tűzoltót, vagy rendőrt, mert az esetről felvett jegyzőkönyvet legtöbbször be kell mutatni, senki nem fogja elhinni bemondás alapján, hogy a múlt héten valaki besurrant és elvitte a laptopunkat.
Segíti a kártérítést, ha az értékeinkről fotót készítünk, a számláikat megőrizzük, ahogy a lakásfelújítások tényét is dokumentáljuk.

Érdemes a fent leírtak alapján átnézni biztosításunkat, hogy valóban megfelel-e az elvárásainknak.

<

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.