Újabb mentőcsomag a láthatáron – Ez történt a héten 2013.07.20.

A kormány újabb mentőcsomag ötletét dobta fel a héten, amelynek keretében akár a már meglévő szerződéseket is felül lehetne vizsgálni. A csomag központ eleme az árfolyamváltozás, mint az ügyféltől független tényező lenne. Jövő évtől több változás is érintheti az ingatlantulajdonosokat: egy tervezet szerint módosulna a szomszédjog, és a szennyvízszippantás szabályai is szigorodnának.

Magára talált az építőipar?

Az év első öt hónapjában 7,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, májusban pedig a 11,5 százalékot is elérte a bővülés. A bíztató számok ellenére azonban korántsem ilyen fényes az ágazat helyzete. A növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy tavaly rendkívül rossz évet zárt a szektor, és a már lekötött szerződések alapján a közeljövőben sem várható érdemi növekedés. Az építőipar válságát jelzi az is, hogy tavaly ebből a szektorból került ki a legtöbb bedőlt vállalkozás.

Változhat a szomszédjog

Egy most tervezett törvénymódosítás kizárná, hogy a lakástulajdonos a szomszédban végzett zavaró tevékenység betiltását vagy korlátozását kérje, amennyiben arra van hatóság által kiadott engedély. Az új, jövőre életbe lépő Polgári Törvénykönyv értelmében a lakástulajdonos legfeljebb kártérítést kérhet a zavaró szagok, zajok, fények ellenében. A szomszédjog azokat a határokat rögzíti, amelyek közözött az egymás közelében élőknek el kell tűrniük, hogy a másik áthat a tulajdonosi érdekkörébe. Sok esetben nehezen eldönthető, hogy melyik félnek van igaza, így általában minden ügyet egyedi módon bíráltak el. A jelenlegi módosítás várhatóan megkönnyíti a döntést a hatóságok számára.

Jön az újabb mentőcsomag

A devizahiteles szerződéseket akár utólag is módosítaná a kormány Navracsics Tibor kedd esti bejelentése alapján. A tervezet szerint akkor lehetne módosítani a szerződéseket, ha az ügyfél valamilyen tőle független tényező miatt vált fizetésképtelenné. Mint az későbbi nyilatkozatokból kiderült, ez elsősorban az időközben bekövetkezett árfolyamváltozást jelenti. Az még nem világos, hogy milyen konkrét intézkedéseket tartalmazna a csomag, és hogy kire vonatkozna. A Portfolio.hu elemzése szerint, ha az összes devizahitelesre vonatkozna valamilyen engedmény, az a bankrendszerre rendkívül nagy, 355 és 1776 milliárd forint közötti veszteséget róna. Valamivel csökkenthető ez a hatás abban az esetben, ha csomag csak azokra vonatkozik, akik már több mint 90 napja nem tudják teljesíteni törlesztéseiket. Ez azonban az egyébként rendszeresen törlesztő adósokat is arra ösztönözné, hogy hagyjanak fel a fizetéssel a kedvezmény érdekében, ráadásul az is kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik esetleg már visszafizették hiteleiket.

Az intézkedésnek biztosan lesz hatása a pénzügyi szektorra, amit jelez, hogy az OTP részvényei rögtön a bejelentést követően zuhanni kezdtek. Rossz hír a devizahiteleseknek, hogy az intézkedés a forintot is gyengíti, így elképzelhető, hogy azok, akik nem tudnak majd élni a lehetőséggel, még rosszabbul járnak, hiszen a gyengülő forint tovább növelheti a törlesztőrészleteket. A kormány szerdán tárgyal a mentőcsomag részleteiről.

Változnak a szennyvízszippantás szabályai

Egy kormányrendelet tervezete szerint azoknál a lakásoknál, amelyek nincsenek rákötve a csatornahálózatra és a szennyvizet szennyvízgyűjtőkben gyűjtik, legalább évente egyszer kötelező lesz szippantani, kivéve, ha a tulajdonos igazolni tudja, hogy a gyűjtő kapacitása nagyobb, mint az általa fogyasztott éves vízmennyiség. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítása továbbra is közszolgáltatás marad, amelyet a helyi önkormányzatnak kell biztosítania.

Önrész nélküli hitelre lenne szükség felújításhoz

Vissza nem térítendő támogatások helyett önrész nélküli, alacsony kamatozású hitel nyújtását javasolja a Magyar Energiahatékonysági Intézet az államnak a hazai lakásállomány energetikai megújítása érdekében. Ilyen alapok már több országban, például Szlovákiában, Bulgáriában és a balti államokban is több éve sikeresen működnek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium július 12-én pályázatot jelentetett meg társasházak energiahatékonysági felújítására, fűtéskorszerűsítésére és a megújuló energiaforrás-felhasználásuk növelésére. Ebben a pályázatban a teljes támogatás 830 millió forint, amelyből lakásonként félmillió forintos támogatással számolva mintegy másfélezer lakás felújítása finanszírozható, ha a támogatás aránya 50-60 százalék közötti. A MEHI szerint ez az összeg az igényeknek mindössze fél ezrelékét elégíti ki, így más típusú támogatásra lenne szükség a hazai lakásállomány megújításához.

Egy hozzászólás a(z) “Újabb mentőcsomag a láthatáron – Ez történt a héten 2013.07.20.” bejegyzéshez

  1. A forint hiteleseknek ki segít? Én miért nem a CHF-s hitelt választottam. Lehet hogy azért mert józan paraszti ésszel átgondoltam a kockázatokat és nem csak az orromig láttam. A válság engem is utolért mégsem számíthatok segítségre. Senki sem fogja elengedni a hitelem felét….
    A CHF hitel mindenkinek tuti volt amíg olcsóbb volt a forintnál, de amint valami nam úgy történik mint ahogy az a magyar szeretné egyből jön az újjal mutogatás. Ebben aztán jók vagyunk. Elismerni azt hogy tévedtem amikor aláírtam a hitelszerződést, na azt már nem. Ez a gond!! Ezért tartunk ott ahol tartunk, mert a hibásokat keressük míg senkinek sem tartottak fegyvert a fejéhez amikor alá kellett írni a hitelszerződést. Továbbá megint mástól várjuk a segítséget, mert mi nem vagyunk hibásak.
    Felháborító hogy ez meg tud történni….. Vicc!!!!

    Egy Forint Hiteles

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.