Tartsunk a devizahiteles perektől? – Ez történt a héten 2013.06.22

Nagy vihart kavart a PSZÁF elnöke által a Kúriának írt levél, amely a devizahiteles perek lehetséges következményiről szólt. Az ügyben várhatóan jövő héten hoz döntést a legfőbb bírói testület, így nem csoda, hogy a döntést felfokozott várakozás előzi meg. A lakáspiac egyes szegmensei relatíve jól teljesítenek, azt viszont nem lehet tudni, hogy hogyan hat majd az árvíz a Duna-parti ingatlanok iránti keresletre. Ez történt a héten:

Mire számítsunk a devizahiteles pereknél?

Nyilvánosságra került a PSZÁF és a Kúria közötti, devizahiteles perekre vonatkozó levelezés. A felügyeleti szerv szerint a különböző, hitelesek által indított pereknek össztársadalmi hatásai lehetnek, mivel a szerződések tömeges megsemmisítése veszélyeztetné a pénzügyi stabilitást, ráadásul nagy valószínűség szerint az adósra is további terhek hárulnának. Egy ilyen helyzetben mind a perek indítói, mind a bíróságok részéről megfontoltságra lesz szükség.

A devizahiteles pereknek három lehetséges kimenetelét vázolta fel a kúria, amelyek egymástól jelentősen eltérő hozadéka lehet mind az adósok, mind a bankok számára. Egy lehetséges változat lenne a devizahitelek forintosítása. Amellett, hogy ez a bankoknak jelentős veszteséget termelne, az adósoknak is terhet jelentene a megemelkedő kamatok miatt.

A levelezés egyébként nagy vihart kavart politikai körökben, a PSZÁF ezekre reagálva úgy nyilatkozott, hogy nem áll szándékában nyomást gyakorolni a bírói karra, a levél a Kúria által feltett kérdésekre adott szakmai válaszokat tartalmazta.

Megérkeztek az első lakók ócsára

A tanév lezárulásával a héten megérkeztek az első lakók az ócsai lakóparkba. Az origó beszámolója szerint eddig hét házba érkeztek meg, és egyelőre a pakolással vannak elfoglalva. A házakért havonta 16 500 forintos bérleti díjat kell majd fizetniük. Az alacsony összeg ellenére sem sikerült elegendő jelentkezőt találni a programra, amiben valószínűleg szerepet játszik, hogy a lakópark Ócsától távol fekszik, és jelenleg semmilyen szolgáltatás nem érhető el a helyszínen.

Folyamatos az érdeklődés a luxusingatlanok piacán

A nyomott árak miatt folyamatos a befektetők érdeklődése a luxusingatlanok iránt. Ebbe a kategóriába a 300 millió forintnál drágább családi házak, és a 100 milliónál drágább lakások tartoznak, és a teljes hazai lakáspiac mintegy 1,5 százalékát teszik ki. A legtöbb ilyen ingatlannal Budapesten – ezen belül is a II. és XII. kerületben – találkozhatunk, de elvétve akadnak prémiumlakások vidéken is. Fontos, hogy nem minden drága ingatlan jelent prémiumkategóriát, hiszen sok esetben csak a nagy méret, vagy a komoly befektetési lehetőség növeli az árat.

Mi várható a Duna-parti ingatlanoknál?

Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy mi várható az árhullám levonulása után a vízparti ingatlanok piacán. Több ingatlanforgalmazó szerint több évre is leállhat a kereslet az ilyen ingatlanok után, mások szerint viszont a víz közelsége olyan előnynek számít, amiért a vásárlók akár azt a kockázatot is bevállalják, hogy 5-6 évente árvízveszéllyel kell szembenézni.

A lakástulajdon növeli a munkanélküliséget?

Egy brit kutatás szerint a lakástulajdon növelheti a munkanélküliséget. A jelenség oka az, hogy aki saját tulajdonú otthonában él, nem olyan mobilis, mint az, aki bérlakásban lakik. A kutatók Svájc és Spanyolország példáján mutatják be az összefüggést. Míg Svájcban a munkanélküliség mindössze 3 százalékos, és csak minden harmadik embernek van saját lakása, addig Spanyolországban minden negyedik ember munkanélküli, de 80 százalék saját tulajdonban él. Bár a két ország eltérő foglalkoztatásai adatait nehéz lenne csak a tulajdoni szerkezet különbségével magyarázni, kétségkívül lehet némi összefüggés a két adat között.

Veszélyes szinten a társasházak kintlevősége

Az elmúlt öt évben, 2008 és 2012 között 3,5 milliárd forintról 9,2 milliárdra nőtt a társasházak és lakásszövetkezetek közös költségből származó kintlevősége, amely a lakosság eladósodottsága mellett a társasházak kötelező kiadásának – például katasztrófavédelmi intézkedések, energiatanúsítvány – növekedéséből adódik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.