Százezrek lakhatása bizonytalan Magyarországon

Több százezer családnak bizonytalan a lakhatása ma Magyarországon, amelynek oka az alacsony jövedelem és az eladósodás mellett a széles rétegeket érintő lakhatási programok hiányában keresendő. Ez áll Habitat for Humanity nevű civil szervezet és a Városkutatás Kft. által készített, 2012-es évre vonatkozó lakhatási jelentésben, amelyet ma mutattak be a nagyközönségnek.

A jelentés nem fest túl jó képet a magyar lakosság lakhatási körülményeiről. Nőtt a havi jövedelem lakhatásra fordított hányada, míg 2011-ben a bevételek 25,5 százalékát költötték erre a célra a háztartások, tavaly már 27 százalékra nőtt ez az arány, de a legalacsonyabb jövedelműek esetében már az 50 százalékot is megközelítette.

Forrás: KSH, Habitat for Humanity

Egyre több család lakhatása vált bizonytalanná a megfizethetőségi problémák miatt. Több, mint 400 ezer háztartás rendelkezik 3 hónapot meghaladó közműdíj-hátralékkal, de 172 ezer család esetében pedig az egy évet is meghaladja a tartozás.

A szervezet becslései szerint mintegy 300 ezer családnak lenne szüksége olcsó szociális bérlakásra, ezzel szemben mindössze évi 1-2 ezer ingatan áll rendelkezésre erre a célra. A jelentés rámutat arra is, az aktuális lakáspolitika nem éri el a legszegényebb csoportokat, inkább csak kisebb léptékű mintaprojektek valósultak meg ebben a körben. Az aránytalanságokat jól mutatja, hogy a lakhatással összekapcsolható költségvetési kiadások 40 százalékát, mintegy 116 milliárd forintot a végtörlesztés vitt el, ezzel szemben a legszegényebbeket érintő lakhatási támogatás finanszírozására mindössze 30 milliárd forint jutott.

A teljes jelentés a jövő héten válik elérhetővé a szervezet honlapján.

Legfrissebb blogbejegyzésünk: Így hűtsük a lakásunkat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.