Lezárul egy korszak?

Hiába nőtt a nem fizető hitelesek aránya, a kormány nem tervezi újabb mentőcsomagok bevezetését, vagy az árfolyamgát meghosszabbítását. Hosszabb távon a magáncsőd intézménye jelenthet megoldást az adódok számára.  A Nemzeti Bank stabilitási jelentése szerint azonban már a következő hónapokban döntés jöhet a magáncsődről. Mindeközben az ingatlanpiacon továbbra sincs érdemi változás, csak a nyaralók esetében, és néhány vidéki térségben tapasztalható némi élénkülés.

Tovább nő a nem fizető hitelesek aránya

Az eddigi beavatkozások ellenére tovább nőtt a nem fizető hitelesek aránya. A devizahitelesek esetében a 90 napon túli tartozásokkal rendelkezők aránya 18,9-ről 20,2 százalékra emelkedett, vagyis minden ötödik hiteles ebbe a körbe tartozik.

Váltózások az adósmentésben

A nem fizető hitelek arányának növekedése ellenére a Nemzetgazdasági Minisztérium múlt heti nyilatkozata alapján nem terveznek új típusú mentőcsomagok bevezetésével. Az árfolyamgátra való jelentkezés határideje egy hét múlva lejár, és nem várható, hogy további hosszabbítás lesz. Ez azt jelenti, hogy júniustól a meglehetősen szigorú feltételekkel igénybe vehető Nemzeti Eszközkezelő programja lesz az egyetlen adósmentő csomag.

Az egyik lehetséges új eszköz lenne a magáncsőd, amelyről nemrégiben még úgy nyilatkoztak, hogy legkorábban a jövő év elején léphet életbe, a Nemzeti Bank által készített stabilitási jelentésben már az szerepel, hogy még a nyári szünet előtt dönthet az Országgyűlés a magáncsődről. Bár a magáncsőd sem jelent megoldást minden adós számára, és aki él a lehetőséggel, nagyon szigorú feltételekkel szembesül, a magáncsőd bevezetése mindenképp új korszakot jelentene az adósmentés területén.

Szétszakadóban az európai lakáspiac

Nem csak Magyarországon okoz problémát a lakáspiac pangása. Spanyolországban a lakásvásárláshoz kapcsolódó támogatások megszüntetése miatt 22 százalékkal esett vissza az értékesítések száma, de az egyébként a viszonylag jó pozícióban lévő Baszkföldön a csökkenés a 40 százalékot is eléri. Németországban ezzel szemben nem a kereslet, hanem a kínálat hiánya okoz problémát. Egyes nagyvárosokban az üres, piacképes lakások aránya 1 százalék alatt van, így egyszerűen nincs elegendő ingatlan a kereslet kielégítésére.

A Balatonon élénkíti a keresletet

Bár továbbra is alacsony szinten van a lakások értékesítése, több ingatlanközvetítő is arról nyilatkozott, nyaralók forgalmán már érzékelhető némi növekedés. A legnépszerűbbek a 8-10 millió forint körül árult ingatlanok, de ennél drágábbak is jó eséllyel találnak vevőt. A kereslet növekedése ellenére még továbbra is a vásárlók vannak jobb alkupozícióban, 10-15 százalékos engedményt is el lehet érni. Az érdeklődők többsége a Fővárosból érkezik, de külföldiek is vannak a vásárlók között. Hévízen és környékén különösen magas az orosz és ukrán vásárlók aránya.
Nem csak a Balaton mellett van mozgás a piacon. Győr környékén például a válság előtti szinten van a forgalom, és bár csökkentek az átlagárak, a visszaesés mértéke kisebb, mint az ország más térségeiben. Hasonló a helyzet Sopron esetében is, de itt a vásárlás mellett a bérlés is népszerű, mivel sokan innen ingáznak ausztriai munkahelyükre.

Budapest sem egységes

Az újonnan létrehozott otthontérkép alkalmazással gyorsan összehasonlíthatók az egyes kerületek, városrészek, ajánlatai, illetve a jellemző eladási és bérbeadási árak. A legtöbben Újbudán, a II. kerületben és Angyalföldön keresnének ingatlant, a legkevésbé pedig Soroksár népszerű. A térkép jól mutatja a Főváros szélsőséges kínálatát is: A legdrágább ingatlan egy 2,3 milliárd forintért meghirdetett svábhegyi villa, a legolcsóbb pedig egy 2,75 millióért kínált, 10 m2-es ”lakás” a VIII. kerületben.

Heti bejegyzéseink:

Elszabaduló ingatlanárak Németországban
Így adózz az ingatlan után – hitelelengedés
Máris döntés lesz a magáncsődről?
Irány a Balaton! Élénkül a nyaralópiac

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.