Jön a kibővített szocpol? – Ez történt a héten 2013.06.29.

Továbbra sincs döntés a nagy sajtóvisszhangot kiváltó devizahiteles perben, ugyanis a Kúria július 4-re napolta el az ülést. Eközben a kormány újabb hangulatjavító intézkedéseket jelentett be, várhatóan a nyáron véglegesítik a szocpolbővítést is tartalmazó demográfiai intézkedéseket, nem biztos azonban, hogy valóban bevezetésre kerül-e a használt lakásokra felhasználható félszocpol. A támogatott lakáshitelek kamata viszont tovább csökken, és családi házhoz is viszonylag olcsón lehet jutni.

Devizahiteles per: döntés elnapolva

Kedden kezdte el tárgyalni a Kúria az egyik bank és devizahiteles ügyfele közötti ügyet. Az adós azért indította a pert a bank ellen, mert a szerződésében nem tüntették fel a devizahiteleknél általános alkalmazott vételi és eladási árfolyamokat. A pert rendkívül nagy sajtóvisszhang kíséri, a múlt héten pedig nyilvánosságra került a Kúria és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közötti levelezés, amelyben a PSZÁF arra hívja fel a figyelmet, hogy a szerződések tömeges semmissé nyilvánításának komoly hatásai lehetnek. A kúria végül elnapolta a tárgyalást, döntés július 4-én várható.

Árfolyamgát és lakástakarék – akár 2,4 milliót is lehet velük nyerni

A Bankmonitor felmérése szerint akár 2,4 milliót is megtakaríthat az, aki az árfolyamgáttal megtakarított összeget lakástakarékba fekteti. Például egy 2008 közepén felvett, 10 milliós hitel esetén havonta 20 ezer forinttal kevesebbet kell fizetni a rögzítés ideje alatt. Az, aki ezt az összeget félre tudja tenni, később a hitel előtörlesztésére is fordíthatja az ltp-t.

Forrás: bankmonitor.hu

Nyáron döntenek a szocpolról?

Várhatóan már ezen a hétvégén tárgyal a kormány az új „demográfiai intézkedéscsomagról”, melynek célja egy a mainál rugalmasabb családtámogatási rendszer kialakítása. A hírek szerint ennek részeként kerülhet elfogadásra a már tavasszal beharangozott szocpolbővítés, ami akár az összegek megduplázódását is eredményezheti. Sajtóértesülések szerint azonban elképzelhető, hogy a félszocpol mégis lekerül a napirendről, így használt lakás vásárlására továbbra sem lehetne támogatást igényelni. A Lakásfókusz felmérése szerint viszont a jelentkezők közel 80 százaléka használt lakásra fordítaná az összeget, és az ingatlanpiacot is elsősorban ez élénkítené.
ábra

100 lakásos passzívház épül Angyalföldön

A Főváros XIII. kerületében 100 lakásos passzívházat épít a kerületi önkormányzat. A társasház a több mint tíz éve elkezdett bérlakás-építési program részeként valósul meg. Az épület érdekessége, hogy egy hőszigetelő burok segítségével meggátolható a hő ki- illetve beáramlása, így egy 50 négyzetméteres lakás fűtésének éves költsége mindössze 15 ezer forint körül alakul majd. A lakások bérlésére ősztől lehet pályázni, és az első lakók várhatóan jövő nyáron költözhetnek be.
Családi házak piaca: most érdemes családi házat venni?

Viszonylag olcsón lehet most családi házhoz jutni a több éves áresésnek köszönhetően. Egy ingatlan átlagára 15,5 millió forint, de természetesen nagyok a regionális különbségek e téren. A legolcsóbban Nógrádba, legdrágábban pedig Budán juthatunk családi házhoz. A piac viszonylag telített, és elsősorban az olcsó, kisméretű, felújítandó lakások, valamint a nagyobb méretű, újszerű, új építésű lakásokra van kereslet. megyében találhatók.

Csökken a lakáshitelek kamata

Hétfőtől olcsóbbak lesznek a támogatott lakáshitelek, ugyanis a maximális kamat alapjául szolgáló referenciaráták ismét komoly mértékben csökkentek. Ennek következtében használt lakás vásárlására és korszerűsítésre a bankok maximálisan egyéves kamatperiódusnál 6,448, ötévesnél 7,08 százalékos kamatot számíthatnak fel az állami támogatás idejére, vagyis az első öt évre.

Akár 30 ezret is fizethet aki nem engedi be a kéményseprőt

Változott a kéményseprő–szolgáltatásra vonatkozó törvény idén január 1-től, ami a lakosságot is komolyan érintheti. Amennyiben a kéményseprő a két megadott időpontban sem tud bejutni a lakásba, a tulajdonodnak 30 napon belül meg kell rendelnie a szolgáltatást. Aki ezt nem teszi meg, 5-től 30 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.

2 hozzászólás a(z) “Jön a kibővített szocpol? – Ez történt a héten 2013.06.29.” bejegyzéshez

    • Kedves Virág!
      Várhatóan az ősszel fog pályázatot hirdetni az önkormányzat, figyelni kell majd a kerület honlapját. Arra viszont szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy az önkormányzati lakásokra általában csak az adott kerületben élők jelentkezhetnek, de természetesen majd csak a konkrét pályázati kiírásból fognak kiderülni a pontos feltételek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.