Jön a fordulat? – Ez történt a héten 2013.06.08.

A lakáspiacon ugyan enyhe, de biztató jelek vannak., A forgalom kis mértékben emelkedett tavaly, de a lakásárak tovább csökkentek. Folytatódnak az eddigi mentőcsomagok, közben pedig módosuló kisajátítási törvény borzolja a kedélyeket. Ez történt a héten:

Enyhe növekedés a lakáspiacon – Budapest az élen

A héten jelent meg az Lakóingatlan Értéktérkép, amely a tavalyi év lakáseladási adatait dolgozza fel. Az elemzés szerint stagnálás – enyhe növekedés volt jellemző a lakásforgalomban. Elsősorban Budapesten volt számottevő bővülés, ahol 7,4 százalékkal nőtt az eladott lakások száma. Az árak azonban tovább csökkentek, aminek köszönhetően már 10 évvel ezelőtti árszinten lehet ingatlanhoz jutni. A legdrágább, 160 ezernél magasabb négyzetméterárral a Fővárosban, az agglomerációban, a Balatonnál és néhány nagyváros térségében találkozhatunk, de Kelet-Magyarország nagy részén a 100 ezer forintot sem érik el az egy négyzetméterre jutó árak.

Könnyebb lesz a kisajátítás

Az állami kisajátítás feltételeinek lazítását kezdeményezi egy előterjesztés. A módosítások értelmében akár az országgyűlési képviselők, közjogi méltóságok, és hivataluk elhelyezése érdekében is elveheti az állam a kiszemelt ingatlant. Bár a tervezet valószínűleg egy konkrét épület, a Kossuth téri MTESZ székház megszerzésére irányul, a hiányos szabályozás miatt később akár visszaélésekre is lehetőséget ad.

Lakástakarék mint befektetés?

Egyre jobb befektetésnek számít a lakástakarék a Bankmonitor.hu elemzői szerint. Mivel a jegybanki kamatvágásból adóan folyamatosan csökkennek a kamatok, a banki betétek után átlagosan már csak mintegy 4 százalékos átlagkamat jár, addig egy 4 éves lakástakarék 13 százalékos hozamot hozhat. A nagyobb nyereség ára, hogy az így megtakarított pénzt csak lakáscélra lehet felhasználni, bár ezen a téren is egyre több lehetősége van lakástulajdonosoknak.

Továbbra is alacsony szinten a lakáshitelezés

Bár az elmúlt hónapokban enyhe növekedés volt tapasztalható az igényelt lakáshitelek számában, továbbra is alacsony szinten van hitelezés, ami a lakáspiacon is érezteti hatását.Szakértők szerint mintegy 200 ezerre tehető a válság kitörése óta elhalasztott kereslet száma, ami megfelelő támogatási és finanszírozási keretek mellett megjelenhetne a piacon. Az OTP Bank szerint élénkíthetné a teljesen bedöglött lakáshitelezési és ingatlanpiacot is, ha hosszabb időre nyújtana támogatást az állam a lakáshitelekre. Emellett szükség lenne arra is, hogy kiderüljön: mikor vezetik be a hónapok óta lebegtetett félszocpolt, mivel most sokan inkább kivárnak a vásárlással. Ugyancsak nagy segítség lenne, ha a bedőlt hitelesek esetében eltörölnék az elengedett kölcsön után fizetendő 43 százalékos adót.

Folytatódó adósmentés

A devizahiteleseknek szánt mentőcsomagok tovább folytatódnak júniusban is, több esetben bővítések is történtek. Az árfolyamgát már 2017 júniusáig igényelhető, és 5 évig lehet élni a rögzített törlesztés lehetőségével. A konstrukcióra eddig a jogosultak 35 százaléka jelentkezett, de ez az arány bankonként nagyon eltér, valahol csak 16, van ahol 70 százalékos a részvételi arány. Az “Az én pénzem” portál információi szerint elsősorban ott jelentkeztek nagyobb arányban az árfolyamgátra, ahol a bank nagyobb arányban emelte a hitelek kamatait.

Elkészült az ócsai lakópark, júliustól költözhetnek az első lakók

A Nemzeti Eszközkezelő programjában is történtek változások, kibővítették a jogosultak körét azzal, hogy már nem csak házastársi vagy élettársi kapcsolat, hanem hozzátartozó viszony is elegendő a jogosultsághoz. Emellett nőtt a programba felajánlható ingatlanok legmagasabb értéke: Budapesten és megyei jogú városokban 20, más településeken 15 millió lehet a maximális ár.

A tanév lezárása után, Júliustól költözhetnek az első lakók az ócsai lakóparkba. Mivel az első pályázati körben mindössze 20 család került kiválasztásra, a kormány újabb pályázati fordulót nyitott. Az alacsony érdeklődés miatt ennek a második fordulónak is ki kellett tolni a határidejét, május 10. helyett egészen év végéig lehet jelentkezni a programra. Már nem csak devizahiteleseket várnak ide, hanem olyanokat is, akik más típusú hitel, vagy közműtartozás miatt veszítették el az otthonukat.

Heti bejegyzések:
Erkélyből oázist
Így adózz az ingatlan után – Öröklés, ajándékozás
Tovább stagnál az ingatlanpiac
Obamának sincs jobb ötlete az árfolyamgátnál?
Hogyan veheti el az állam az ingatlanunkat?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.