Fordulat a hitelezésben? Ez történt a héten – 2013.07.13.

Tovább gyűrűzik a devizahiteles per, mindenki az ítélet következményeit találgatja, a Bírósági Végrehajtói Kamara szerint most  végrehajtások felfüggesztése is kérhető. Mindeközben némi élénkülés tapasztalható a lakáshitelezésben, több hónapja folyamatosan nőnek a kihelyezett összegek. A piaci fordulat először a panellakások esetében következhet be. Esetükben kicsi, de folyamatos áremelkedés figyelhető meg. A válság a barkácsáruházakat is megviseli, a héten csődbe ment a német Praktiker, de ez egyelőre nem érinti a hazai áruházakat.

Leállíthatók a végrehajtások?

A múlt héten a Kúria kompromisszumos döntést hozott a devizahiteles perben. A szerződés nem semmis, de az árfolyamrésre vonatkozó rész hiányos, így ezt javítani kell, és rögzíteni kell az árfolyamrés maximális rátáját. A banknak az ezen a rátán felül beszedett pénzt vissza kell utalni az adósnak. Mivel egyedi szerződésekrő van szó, várhatóan perek sora kezdődhet a többi szerződés vonatkozó részének tisztázására és a visszautalandó összeg meghatározására.

A Magyar Bírsági Végrahajtói Kamara már jelezte, mivel a döntés értelmében sok esetben nem állapítható meg a követelés pontos nagysága, az érintett adósok ennek tisztázásáig kérhetik az eljárás felfüggesztését.

Fordulat a panelpiacon?

Kismértékben, de folyamatosan nőttek a panellakások árai az elmúlt három negyedévben a Duna House legfrissebb piaci jelentése szerint. Elemzők szerint várhatóan nőni fog a kereslet ezek iránt a lakások iránt, mert sok devizahiteles kisebb, olcsóbb lakásba kényszerül, de befektetési szempontból is megérheti panelbe fektetni. A legolcsóbb lakótelepi lakások Borsodban és Tolnában találhatók, itt már 100 ezer forintos négyzetméterár alatt is lehet lakást találni. A legdrágább panelok Budapesten, azon belül is a II. és a XIII. kerületben vannak, ahol akár 200 ezer forintot is meghaladhatja egy négyzetméter ára. Ha valaki a fővároson belül keres olcsó lakást, akkor Csepelen és Pesterzsébeten juthat panellakáshoz a legjutányosabb áron.

Nő az érdeklődés a lakáshitek iránt

Nem csak a panelok, hanem a lakáshitelek iránt is nő – igaz csak mérsékelten – a kereslet. Az elmúlt hónapok rendkívül alacsony számai után tavasztól ismét a bővülés jelei mutatkoznak. Azonban általános tendencia, hogy a hiteligénylések száma a tavaszi-nyári hónapokban megnő, így még nem tudható, hogy valóban a növekedési fordulat jött el, vagy ezek csak a szezonalitás jelei. A hitelezés beindulása rendkívül fontos lenne a lakáspiac élénkítése szempontjából, és a fizetőképes kereslet megjelenése talán a devizahiteleseknek is segítene túladni bedőlt ingatlanjaikon. A hitelezést élénkítheti a kamattámogatott hitelek elterjedése és a szocpol bővítése, de előbbi egyelőre csak mérsékelt sikereket ért el, a szocpol módosításáról pedig továbbra sincsenek érdemi információk.

Amerika már építkezik, a Praktiker csődbe megy

Az amerikai ingatlanpiac már éledezik, ezt mutatja az is, hogy az egyik nagy tengerentúli barkácsáruház a forgalmát 7, a profitját pedig 20 százalékkal tudta növelni az elmúlt egy évben. Ezzel szemben az európai sajtó a német Praktiker csődjétől hangos, amelyben a stagnáló piac mellett az elhibázott üzletpolitika is közrejátszott. A csőd egyelőre nem érinti a hazai áruházakat, de hosszú távon nem túl fényesek a kilátások, a lakásépítések, felújítások leállása érzékenyen érinti a szektort, így valószínű, hogy a hazai áruházláncok egy része is leépítésre kényszerül majd.

Ki vállalja a beruházó kockázatát új lakás építésekor?

Érdemes odafigyelnie annak, aki újonnan épített társasházban vásárol magának lakást. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a vevőre hárítják a beruházó hiteléhez tartozó kockázatot, így ha a vállalkozó valamilyen okból kifolyólag nem fizet a banknak, akkor a bank követelésével a vevőhöz fordul, akinek így se pénze, se lakása nem marad. Azok a lakások, amelyeknél a kivitelezőt bank finanszírozza, általában olcsóbbak, ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy a kedvezményért a vásárló jelentős kockázatot is vállalhat.

Egy hozzászólás a(z) “Fordulat a hitelezésben? Ez történt a héten – 2013.07.13.” bejegyzéshez

  1. Tisztelt Lakásfókusz!Én azt szeretném kérdezni hogy aki már régen nem fizet se lakáshitelt se közművet több éve és többszöri árverés során se vették meg az ingatlant azokkal mi lesz?A szomszédomról van szó!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.