Fordulat: A bankszövetség az adósok segítségét kéri – Ez történt a héten

A bankoknak kiadott ultimátum óta, elcsendesedett a devizahitelekkel kapcsolatos vita, egyedül a Bankszövetség kommunikál a kormány és az adósok felé, egyben konzultációt kezdeményezett az hiteleseket képviselő civil szervezetekkel. Egyre többen csatlakoznak az Eszközkezelőhöz, indul a fűtési szezon. Ez történt a héten:

Elindulhat a párbeszéd?

A Rogán Antal által kiadott ultimátum óta, ahogy arra számítani lehetett, valóban elcsendesedett a devizahiteles mentőcsomag körüli vita, a kormányoldalnak elvileg nem kell megszólalnia az általuk szabott határidőig, november 1-ig. A bankszövetség azonban továbbra is kommunikál. Patai Mihály például kijelentette, a kormánynak is meg kell hajolnia  realitások előtt, több száz ezer egyedi szerződést nem lehet másfél hónap alatt módosítani úgy, hogy az minden érdekelt fél számára megfelelő legyen, hiszen ha ez lehetséges lenne, akkor azt már rég megtették volna. A kormány részvétele tehát elengedhetetlen a helyzet megoldása érdekében.

A héten egy újabb irány is megjelent az egyeztetések kapcsán. A Bankszövetség a devizahitelesek segítségét kérte, és konzultációt hirdetett meg az adósok, az őket képviselő civil szervezetek és a pénzintézetek között. Míg a magánszemélyek a konzultacio@bankszovetseg.hu e-mail címre küldhetik el javaslataikat, addig a civil szervezetek személyes egyeztetésen mutathatják be,  hogyan képzelik el a mentőcsomag megvalósítását úgy, hogy az elősegíti az árfolyamkockázatok mérséklését vagy megszüntetését, ugyanakkor nem veszélyezteti a pénzügyi stabilitást és megőrzi a bankrendszer működőképességét.

Már 9 ezer lakás az Eszközkezelőnél

Eddig mintegy 9 ezer lakást ajánlottak fel a Nemzeti Eszközkezelőnek, és az év végéig ez a szám a becslések szerint 12 ezerre nőhet – írta meg a Magyar Nemzet. Az állami kezelésbe került ingatlanokat egykori tulajdonosaik visszabérelhetik. Ők átlagosan 8 500 Ft-t fizetnek havonta, de még így is minden tíz lakóból háromnak elmaradása van a lakbérrel.

Fontos tudni, hogy az Eszközkezelőhöz való csatlakozásnak szigorú feltételei vannak, az igénylőnek például nyugdíjasnak vagy családi pótlékra jogosultnak kell lennie, és a csatlakozást a banknak is jóvá kell hagynia. Az adósok is jelezhetik felajánlási szándékukat, de általában maga a bank kezdeményezi az eljárás megindítását.

Indul a fűtési szezon – nem árt a vizsgálat

Beköszöntött az ősz, egyre többen a fűtés beindításán gondolkodnak. Nem árt azonban az óvatosság, a nem megfelelően karbantartott fűtőtest sokszor komoly baleseteket okozhat. A gáz fűtőkészülékeket évente legalább egyszer célszerű gázszerelő szakemberrel felülvizsgáltatni, aki szükség esetén kitisztítja azt, ellenőrzi a biztonsági elemek működőképességét, továbbá megvizsgálja, hogy nincs-e szivárgás. Egy átlagos átvizsgálás ára 2-3 ezer forinttól indul, de legtöbbször kiszállási díjjal is számolni kell, így egy ellenőrzés 8-10 ezer forintot is kóstálhat.

160-szoros árkülönbség az ingatlanpiacon

Kétmilliós, és 10 ezer forint alatti négyzetméterárak is megtalálhatók a hazai ingatlanpiacon az Otthon Centrum összesítése alapján. A legdrágább ingatlan – nem meglepő módon – egy budai, 5 szobás luxuslakás, de vidéken, mindenekelőtt az agglomerációban, és a Balaton-parton is jócskán akadnak drága ingatlanok. A legalacsonyabb, 10-20 ezer forintos négyzetméterárakkal elsősorban vidéki kistelepüléseken találkozhatunk, de Budapesten, a VIII. kerületben is van hasonló árkategóriájú lakás, igaz ez egy felújítandó, komfort nélküli, félszuterén lakás.

Előző cikkünk: Hol fogynak a lakások

Egy hozzászólás a(z) “Fordulat: A bankszövetség az adósok segítségét kéri – Ez történt a héten” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.