Védett homlokzatok, és ami mögöttük van…

Nem könnyű dolog Budapest belvárosában épületeket felújítani, átalakítani – ez a tanulság mindenképpen leszűrhető abból az online interaktív térképből, amely az ötödik kerület valamennyi építésügyi részletét bemutatja.

„Kötelezően megtartandó épület”, valamint „Épület bontása esetén az utcafronti traktus megtartandó” – némi böngészés után kiderül, hogy az ötödik kerületben az épületek többségét az e feltételeket jelölő színkódokkal látták el a már említett térkép készítői. Nem véletlenül: a belvárosban alig akad olyan ház, amelyet minden további nélkül el lehetne bontani vagy át lehetne alakítani. A beruházóknak a leggyakrabban azzal kell szembesülni, hogy az utcára néző frontot, más néven a faszádot mindenképpen kötelesek megőrizni. Akkor is, ha az épület jellege, szerepe, funkciója, belső kialakítása teljesen megváltozik.

Nem célunk, hogy krokodilkönnyeket hullassunk a beruházókért, hiszen mi sem természetesebb annál, mint hogy a hatóságok meg kívánják őrizni a műemléki jelentőségű épületeket és ezzel Budapest szívének hangulatát, jellegét: az immár évszázados utcaképet. Az azonban tény, hogy az építkezés költségét igencsak megemeli a faszád megtartásának kötelezettsége. A figyelmes városlakók többször láthattak is olyat, hogy egy-egy épületből valóban semmi nem marad, csak az utcára néző fal.

Van azonban, amikor ez az építészeti bravúr nem igazán sikerül. Előfordul, hogy – fogalmazzunk finoman – a kellő gondosság hiánya lelhető fel a teljes épület elbontásának hátterében. Ilyenkor a XIX. századi vagy XX. század eleji utcaképet gyászoló városlakónak az jelenthet némi vigaszt, hogy a védett frontokat semmibe vevő építtető hosszas pereskedésnek és jelentős összegű bírságoknak nézhet elébe.

Akadnak azonban olyan esetek is, amikor a szándék valóban megvan, az épület azonban nem a legközreműködőbb arcát mutatja. Efféle történet bontakozott ki az utóbbi hetekben a Hercegprímás utca 5. szám alatt is, ahol a beruházó először gondosan lebontotta a házat a faszád mögül. Majd egyszer csak a frontnak is nyoma veszett. Mint kiderült, a hatósági vizsgálat életveszély miatt azonnali beavatkozásra kötelezte a céget, mégpedig a homlokzati fal bontását és újjáépítését írta elő. Vagyis a megroggyant szerkezet helyébe a cég kénytelen lesz egy, az eredetivel teljesen megegyező, ám új építésű homlokzatot kialakítani.

Azt, hogy ez ebben az esetben mennyire sikerül jól, a tervek szerint jövő év közepén vehetjük szemügyre. Budapestet szerető polgárokként azonban érdemes máshol is nyitott szemmel járni, és „gyanús” bontások, építkezések láttán utánanézni, valóban jogszerű-e az éppen folyamatban lévő munkálkodás. Ehhez – az V. kerületre – térképes segítséget itt kapunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.