Panelforradalom New Yorkban?

New York, lakás, IKEA, bérházakEgy ma megnyíló múzeumi kiállítás kapcsán jelentették be, hogy Manhattanben 20-25 négyzetméteres, modulárisan kialakítható lakások építésébe fognak. Az amerikaiak felfedezték maguknak a lakótelepeket?

New York polgármestere nagyszabású tervekkel igyekszik igazodni a jelenkor ingatlanpiaci kihívásaihoz: új mottójuk, hogy a miniatürizálódás gyönyörködtet, és van létjogosultsága az apró, egyszemélyes lakásoknak. Amire a magyar ember csak megvonja a vállát, hiszen aki volt kollégista, élt valaha társbérletben, eltartási szerződéssel, vagy fővárosi panelban, az semmi újdonságot nem lát abban, hogy valakik valahol 25 négyzetméternél kisebb terekben fognak élni. Mi ebben az újdonság?

Nem ismeretlen a kis lakás fogalma Manhattanben, hiszen százezrek élnek egyszobás lakásokban, és nem is feltétlenül a pénz miatt: egészen egyszerűen nincs többre igényük, örülnek, hogy a nagy nyüzsgő almában élhetnek: társasági életet élnek, többnyire nyilvános helyeken étkeznek, mosodába járnak, leginkább csak alvás és tisztálkodás az elvárás saját lakásuktól. Azonban a nyolcvanas évek óta a tengerentúlon 400 négyzetláb, azaz mintegy 37 négyzetméter volt a minimum, amit újépítésű lakásnak tudnia kellett méretben, ezért most még törvénymódosítás is szükséges volt, hogy a kezdő 50 lakást kivitelezhessék a város telkén a kiválasztott beruházók.

A kifejezetten szingliket célzó frissen bejelentett beruházás másik előnyének azt tartják, hogy már 1000 dollár alatti havi lakbér is lehetséges lesz ezáltal. Ez nekünk persze őrült számnak hangzik (több mint 200ezer forint egy hónapra egy lukért???), de ne felejtsük el, hogy a világ egyik legfrekventáltabb helyéről van szó, ahol az 50 négyzetméter körüli lakásokért 2-3ezer dollárt is elkérnek. Arról az országról beszélünk, ahol egy átlagos lakókocsi befogadóképessége nagyobb mint egy átlagos magyar lakás, és akinek 5 méternél rövidebb az autója, azt helyből meleg stylistnak nézik.

Az „új trend” beharangozásaként megnyílt egy kiállítás is, ahol egy funkcionálisan és ötletesen berendezett kis lakással igyekeznek bizonyítani, hogy 25 négyzetméteren is lehet élni.

New York, lakás, IKEA, bérházakPersze a kiállítás semmi olyat nem tartogat, ami ne lett volna benne már a 2000 előtti IKEA katalógusokban is: ágy és kanapé kombinációja, ötletes tárolófiókok, az étkező/íróasztal alá bepasszintható székek, a munkapult alá rejtett konyhagépek, mind-mind ismerősen hangzanak egy Európainak. Nem beszélve mondjuk egy japán, vagy kínai polgárról, akik hasonló méretekben egész családok életét is el tudják képzelni. Az összetöpörödést támogatja az is, hogy van már a világon lapostévé, tablet, házhozszállítós élelmiszerek és zuhanykabin, így a kamra, a kád és a műszaki cikkek nem foglalnak különösebben sok helyet . A kiállítás célja az, hogy a szűklátókörűségre és befele fordulásra hajlamos észak-amerikai társadalom figyelmét felhívja arra, hogy egyáltalán nem ciki a kis lakás. Nekünk furcsának hathat, hogy állami propaganda szükséges ahhoz, hogy kialakuljon ez a szemléletváltás. Az USA-n is végigsöprő pénzügyi majd ingatlanpiaci válság, illetve a demográfiai trendek együttes hatásaként szükség lesz a megfizethető, kicsi lakásokra. Előrejelzések szerint 2030-ra Manhattanben további félmillió embernek kell lakhatást biztosítani, miközben egyszerre ér fizikai terhelhetősége határára a 20. század első felében épült és nem különösebben minőségi bérházak tömege.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.