Luxus a felhők közelében

penthouse, lakás, ingatlanközvetítő, tetőlakok, Park AvenueEgy belvárosi lakás, amely árban veri még a legszebb fekvésű zöldövezeti otthont is, ez a nyugati metropoliszok toronyházai tetejére épített önálló tetőlak, azaz a penthouse. A magyar viszonyokra (néhány emeletes magasságra) adaptált változatból nyár elején alig kéttucatnyit kínáltak eladásra, ám azokat négyzetméterenként mintegy egymillió forintért.

A júniusi négymilliárd forintos lottófőnyereményből még a negyedét sem lehetne megvenni New York legdrágább penthouse lakásának, amelyet a Park Avenue-n várhatóan 2015-ben elkészülő felhőkarcoló tetejére terveztek. A hatszobás luxuskégli   várhatóan a metropolisz legmagasabb lakása lesz és 85 millió dollárért, azaz mai áron mintegy 18,5 milliárd forintért kínálják. Ezt az árat még a dollármilliókon edződött amerikai média és könnyfakasztónak tartotta.

A nagy felhajtáson azonban nincs mit csodálkozni, a toronyházak tetejére épített önálló kisebb lakások, amelyeknél a körbefutó terasz terülte többnyire csaknem akkora, mint a hasznos lakóteréé a XX. század elején kezdte meg pályafutását, s azóta is töretlenül népszerű. A magas házakban már akkor is bővelkedő USA-ban hamar mozicsillagok, neves művészek és milliárdosok kedvelt lakhelyévé vált, manapság pedig előszeretettel laknak penthouse-ben sztárépítészek és világhírű focisták. A belváros kellős közepén jó levegőt, csodás panorámát kínáló és magasságuk miatt a kíváncsi szomszédoktól és fotósoktól teljesen elzárt tetőlakok ideális otthont kínáltak  – és kínálnak ma is –  a csendre és magányra vágyó hírességeknek. Idővel persze az alapterület is növekedni kezdett, többszintes, úszómedencés penthouse-ok létesültek, a most meghirdetett 85 millió dolláros tetőlak például hatszobás.

Nem véletlen az sem, hogy a penthouse-ok brit sztárépítészének kikiáltott Ian Simpson is a szigetország legmagasabban fekvő otthonát lakja, Manchasterben az általa tervezett Beetham Torony 48. emeletét. A nyugati és a magyar penthouse persze legalább annyiban különbözik egymástól, mint a kinti és itthoni celebvilág, ugyanakkor a négyzetméterre felszámított árszint ugyanúgy egekben van nálunk, mint külföldön. De hát abból főzünk, ami van, így ha nincsenek toronyházak, akkor az öt-hatemeletes épületek tetejére épített körpanorámás terasszal rendelkező tetőlakokat adják el nálunk penthouse-ként. Van olyan ingatlanközvetítő, amely még ideológiát is gyárt ahhoz, hogy az ötödik szinten lévő teraszos lakás miért lehet penthouse, mondván elnevezése a penta (öt) szóból ered. Ezzel szemben külföldi források a penthouse szó eredetét a latin appendix-ből származó és kisebb toldalékot, hozzáépítést jelentő angol pentis-re vezetik vissza , s olyan különálló, önálló építményre használják, amelyet többemeletes házak tetejére húznak fel.

Ettől persze még egy kis magyar penthouse is ugyanazokkal a különleges vonásokkal rendelkezhet, mint nyugati társai. A XIII. kerületben „igazi” penthouse-ként hirdetett lakás például valóban csodás körpanorámát kínál a Dunára és az egész fővárosra néhány emeletnyi magasságból is. A valódi penthouse élményt természetesen borsos áron mérik, a 180 négyzetméteres lakótérrel és 100 négyzetméteres terasszal, plusz garázzsal rendelkező lakást egymillió euróra taksálja a közvetítő, a négyzetméterenkénti ár tehát egymillió forint közeli.

Akinek van mit a tejbe aprítani, s az igazi sztárok életére vágyik, túl sok penthous között nem is válogathat Magyarországon. Egy nyári eleji híradás szerint éppen 25 tetőlak kereste gazdáját, elsősorban Siófokon és Budapesten. Az épületek legfelső szintjén lévő, kevesebb luxussal felszerelt és sokszor – megtévesztő módon  – ugyancsak penthouse-ként kínált lakásokból persze már jóval több van, ezek azonban jóval olcsóbbak, négyzetméteráruk kevesebb, mint a fele az igazi tetőlakénak. S ha valaki ezek után még tovább bővítené tudását a tetőlakok által kínált luxusról, a you tube-on további ismeretterjesztő filmekre lelhet, lásd penthouse mouse:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.