Bolondos építészet

építészet, Hundertwasser, Fővárosi LevéltárAz év végi ereszd el a hajam hangulathoz néhány formabontó épülettel járulunk hozzá. A három találomra kiválasztott házat és a ráadásként bekerült középületet több rangos építészeti szaklap is besorolta a világ legmeghökkentőbb építményei közé.

 

 

Az építészet nemcsak függőleges vonalakat és derékszöget jelent, tapasztalhatta meg bárki, aki már látott Hundertwasser-épületet. Magyarországon is majdnem lett egy, amikor 18 éve felmerült, hogy az építész-művész tervezze meg a Fővárosi Levéltár homlokzatát, aligha meglepő azonban, hogy ebből semmi sem lett a szokásos magyar átok: pénzhiány és jogi viták miatt. Azóta sem született itthon olyan épület, amelyet be lehetne válogatni a vidám vagy éppen örült példák közé. Nem úgy Lengyelországban, ahol immár két világszerte emlegetett fura épülettel is találkozni lehet.

Ugyan hova lehet a bútorokat tenni, no és persze hogyan rögzítik a lámpákat? Sokak számára ez lehet az első kérdés, amikor meglátják a Gdansk melletti Sopotban, a sétálóutcában lévő épületet. Egy lengyel és egy svéd tervező agyából pattant ki az ötlet, s nagyon is gyakorlatias a funkciója, üzletek találhatók benne. A nyolc éve épült látványosság bejött, sokan csak azért keresik fel a fürdővárost, hogy lencsevégre kapják a ferde házat.

A másik – inkább vidámparkba illő – őrült építmény Szymbarkban található. A feje tetején álló házat belülről is úgy alakítottak ki, hogy aki belép, azt hiszi, hogy tótágast áll, ráadásul ferde talajon. Az ötlet egy építési vállalkozóé volt, aki teljes egészében fából építette meg, s rendezte be plafonhoz erősített bútorokkal. A látványosság tömegeket vonz, télen egy plafonról lelógatott speciálisan feldíszített karácsonyfát is megcsodálhat az, aki kibírja hányinger és szédülés nélkül.

építészet, Hundertwasser, Fővárosi LevéltárLehet persze igazi otthont is elképesztő dizájnnal felruházni. Salzburg elővárosában található az autóház, amelynek formavilágát Markus Voglreiter, az építész egy Volkswagen bogárról mintázta. A 2003-ben felavatott épület olyan jó kedvre derítette az építészt, hogy rögtön tervezett még egy példányt, egy éttermet, amelyet „ The Car. Das Auto” néven 2007-ben adtak át Salzburg mellett.

építészet, Hundertwasser, Fővárosi LevéltárVégül, egy sikeres példa arra, hogyan lehet minél több embert becsábítani egy könyvtárba! A Kansas City-ben lévő közkönytár melletti parkolóház fasszádja minden bizonnyal a világ leghatalmasabb könyvespolca, amelyen néhány vonzó olvasnivaló, többek között Tolkien Gyűrűk Úra kelleti magát.

A 22 borítót állítólag nem véletlenszerűen állították össze, hanem egy – a városvezetés és a könyvtár támogatói körében végzett közvélemény kutatás eredményeképpen állt össze.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.