Az építőipar jövője

A magyar építőipar siralmas helyzete mindenki előtt közismert. Az aranyévek után 2008 óta folyamatosan zuhan az építőipari termelés, jelenleg a fele az akkori értékének. A sok éves zuhanás után is képes volt csökkenni az építőipari termelés volumene újabb 11,2%-kal.

Ami csak lehet, hozzájárul az építőipar mélyrepüléséhez. A gazdasági recesszió a vállalati megrendeléseket hiúsítja meg, a lakosság devizahitel problémája a hitelfelvételi kedvet és ezzel párhuzamosan az új lakásra való igényt teszi nullához közelivé, a magas munkanélküliség és a létbizonytalanság sem kedvez az építkezési kedvnek.

Az állam a megszorítások és a magas hiány miatt fogja vissza a beruházásokat, ez is hozzájárul a szektor szenvedéséhez. Havonta 430 építőipari cég ellen indul felszámolási eljárás és nem látszik a trend, hogy ez javulna. Gyakori a körbetartozás miatti csőd, ahol a partner fizetésképtelensége további cégeket ránt magával.

További gondot okozhat, hogy Brüsszel tervei szerint nem csak erősen csökkenteni akarják a kelet-európai államok EU-s támogatását, de az infrastrukturális fejlesztések és falvak főtereinek a felújítása helyett inkább gazdaságélénkítő és munkahely teremtő beruházásokat kívánnak támogatni a következő periódusban. Mindez a megrendelési állomány újabb szűkülését fogja okozni az építőipar számára.

Reményt az adhat, ha sikerül uniós forrásokat találni a meglévő ingatlanok felújítására, korszerűsítésére. Ezért lobbizik most az építőket tömörítő Lakásépítésért Egyesület, aki szeretné elérni, hogy a kormány vegye fel az operatív programjába a meglévő lakásállomány korszerűsítését uniós forrásból.

Amennyiben sikerrel járnak, akár egymillió lakás felújítását is el lehetne végezni a 2020-ig tartó ciklusban, ez komoly segítséget jelentene a haldokló építőipar számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.