Nálatok laknak-e állatok?

A rég nem látott intenzitású szúnyoginvázió döbbenthet rá minket, hogy bár a tápláléklánc csúcsán trónolunk, sok kellemetlenséget tudnak még mindig okozni a piramisban lejjebb elhelyezkedő fajok is. Különösen igaz ez egy lakóház esetében, ahol még az sem feltétlen ment meg minket, ha bezárjuk az ajtót.

Az évszázadok folyamán sikerült a minket körülvevő élőlények egy részét akár domesztikálni, vagy kialakítani egy békés egymás mellett élést, rosszabb esetben kiirtottuk, vagy elkergettük őket. A városi embernek mára már szinte csak a rovarok okoznak gondot, amik csípnek, harapnak, szúrnak, fertőznek, vagy simán csak undorítóak. Ezek ellen sokféle vegyszer szerezhető be, kihelyezésüket érdemes is profira bízni, hiszen nem mindegy, hogy milyen eszközzel és hova juttatjuk be ezeket. Rovarok esetében általánosan is igaz, hogy a vonulási útjukat kell mérgezni, lehetőleg még egy tőlünk távolabbi szakaszban: tehát nem a hálóban meg a nappaliban, hanem még a vizes helységek szerelvényeinél, a küszöböknél, ablakkereteknél, adott esetben inkább kívülről. Így közvetlen életterünkben már nem kell vegyszereket elviselnünk.

Városi környezetben és lakótelepeken inkább a csótány és a szúnyog a zavaró, míg családi házaknál már bőségesebb a paletta: különböző hangyafélék, lepkék, molyok, de még akár a pók is szaporodhat el olyan mértékben, hogy speciális irtást igényel. Családi ház esetében egyes fűszernövények is jelenthetnek megoldást: sokan esküsznek a levendulára például.

Talán minden állat közül a legdurvább harcot a rágcsálókkal vívja az emberiség: a patkányok és az egerek óriási károkat tudnak okozni, és igazi eltávolÍtásukhoz néha túl sok követ kell megmozgatni. Ráadásul egér esetében még azt az illúziót is fel kell adjuk, hogy csak a rendetlen vagy rossz higiéniájú helyeket támadják meg. Takaros és tisztán tartott családi házba is be tudja fészkelni magát, hiszen nem szükséges előlhagyott ételmaradék, hanem akár a pincében tárolt szerves szigetelőanyagok, vagy dobozok is elégséges táplálékot nyújtanak, akár egy egész kolónia titkos felnövekedéséhez. A szuperhősöket mindig félelmetes lényekről másolják: denevér, rozsomák, farkas, egyebek. Pedig talán a legügyesebb, legjobban rejtőzködő állat az egér, ráadásul elég okos is.

A megelőzésnek nem kedvez, hogy kertes házban sok-sok nyitott nyílászáró található: teraszajtó, garázskapu, pinceablak. Az egér pillanatok alatt bent van, és onnantól nincs megállás: úgy képesek akár több generációt is felnevelni pár hónap alatt, hogy mire az első nyomok nyilvánvalóvá válnak, addigra már lebontják mondjuk egy konyhabútor teljes fal felőli oldalát. Mai napig a mechanikus egérfogó a legjobb védekezés ellenük, de érdemes az egérfogó nyelvéhez rögzíteni a csalifalatot, mert a mai egerek már képesek lecsenni azt onnan anélkül, hogy beindítanák a csapdát. Az egérfogó kihelyezésénél vigyázzunk saját ujjainkra, és körültekintően pozicionáljuk, hogy kisgyerek vagy háziállat ne találja meg, ugyanakkor az egérnek eléggé útjába essen, még akkor is, ha otthon vagyunk. Így az egérfogás nem csak az éjszakai órákra korlátozódhat.

Noha védett és kedves állat, még sem él senki szívesen közös telken vakondokkal. Nem ritka egyébként Magyarországon a mezei pocok vagy az ürge sem. Aki szereti az erdő közelségét, gondoljon erre a hátrányra, és készüljön fel időben. A kereskedelemben kapható mindenféle megoldás gyakorlatilag haszontalan, csipogók, ultrahangos meg napelemes vakondriasztók és trükkös csapdák tucatjait vethetjük be bármilyen eredmény nélkül. Egy dolog zavarja őket egyedül: a kutya vagy a macska. Mert bár mi nem ölhetünk vakondot, házi kedvenceinket semmi sem korlátozza ebben. A kutyák humánusabbak: ők nem ölik meg a vakondot, inkább csak elriasztják azzal, hogy folyton dübögnek felettük.

Nem tartoznak szigorúan a kártevők kategóriájába, mégis sokakat zavarnak a kóbor macskák. Párzás idején borzasztóan erős szagú vizeletükkel előszeretettel pecsételnek meg nyílászárókat, amik aztán egy ajtónyitás vagy szellőztetés alkalmával elárasztják a bűzzel a lakást. Örök vita dúl a kutya és macska tulajdonosok között, hiszen míg kutyák esetében a telken belül tartás elvárható, addig macskák esetében ez fel sem merül, szabadságuk sokkal nagyobb, pedig ők sem veszélytelenek: éjszakára gyermekhomokozót sose hagyjunk szabadon, élelmiszert ne hagyjunk fedetlenül a házon kívül, és ha van kerti tavunk díszhalakkal, akkor vegyük körbe macska számára nem járható kerítéssel.

A neten egyelőre csak egy-két kamuvideo található olyan kisgyerekkel, amit sas ragadott el egy pillanatra, ugyanakkor nem minden alapot nélkülöz a félelem ezen a téren. Magyarország szerencsére nagyon gazdag ragadozó madár állománnyal rendelkezik, amik néhány éves kisgyereket nem is, de jó levegőre kitett újszülöttet képesek lennének megragadni, vagy csak megsérteni, akár már a kertvárosi övezetekben is. Érdemes az ilyen kiságyakat védőhálóval ellátni, vagy olyan helyre rakni, ahol rálátunk. Az alattomos UV-sugárzás miatt amúgy sem ildomos órákra kitenni egy babát a napra.

Előző cikkünk: Mi kellene a lakáshitelezés beindításához?

További bejegyzések:

Nincs több eszköz a devizahitelesek megsegítésére?
Valódi rezsicsökkentést!
Szocpol gyerek nélkül – Tudnivalók a megelőlegezett lakástámogatásról
Változik a szocpol, de mikortól?
NET: Kinek jár?
Bérlakás vagy saját tulajdon? Mi éri meg jobban?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.