Méregdrága lehet a zuhanyzás

energia, fogyasztás, megtakarítás, nyár, szabadságNemcsak a szabadság alatt, de az otthon töltött hetek során is sok pénzt megtakaríthatunk nyári energiafogyasztásunkon egy kis odafigyeléssel. A zuhanyzás, a hűtőgép vagy a légkondicionáló egyaránt energiatemetővé válhat, ha nem figyelünk oda, hiába ússzuk meg sokan a meleg hónapokban a fűtésszámlát.

A melegben jól esik a zuhanyzás, és olykor napjában többször is a víz alá állunk. Csak arra érdemes ügyelni, hogy ha villanybojlerünk van, és meleg vizet engedünk magunkra, három perc alatt elhasználunk körülbelül egy kilowattórányi energiát.

A hűtőszekrény használatakor egyfelől érdemes figyelembe venni, hogy lehetőleg hűvös helyre állítsuk magát a készüléket. Ezen felül a belső hőmérséklet beállítása is fontos: 7-8 Celsius fok tökéletesen megfelel az élelmiszerek frissen tartásához a nyári hónapokban. Minden egyes fok, amivel lejjebb visszük a hűtés hőmérsékletét 6 százalékkal növeli a hűtő áramfogyasztását. És még egy hasznos trükk: sokkal hatékonyabban működik hűtőszekrényünk, ha tele van pakolva, mert ilyenkor minden egyes benne lévő tárgy akkumulátorként tárolja a hideget, ha már egyszer lehűlt. Mindezek figyelembe vételével akár 50 százalékot is megtakaríthatunk a hűtő fogyasztásán.

A klímaberendezések esetében érdemes arra ügyelni, hogy soha ne működjön maximális teljesítményen, illetve a hűvös esti vagy hajnali órákban végzett szellőztetés is nagyban hozzájárulhat a helyiség hőmérsékletének alacsonyabb szinten tartásához. Hasznos kiegészítő lehet még a plafonra szerelt ventilátor is.

A számítógépeket, mobiltelefonokat általában nem tekintjük komoly fogyasztóknak, pedig ez nem így van. Egy laptop valóban nem fogyaszt 20 wattnál sokkal többet, de egy nagymonitoros házas gép 100-200 wattot is megehet óránként. Ha valaki egész nap működteti a PC-jét, hogy leveleket fogadjon, vagy játsszon, az akár több mint 5000 forintnyi áramot is elhasználhat e célra havonta.

A vezeték nélküli telefonok folyamatosan áram alatt lévő bázisállomásai szintén komoly fogyasztók lehetnek hosszú távon, és a fölöslegesen hosszan a töltőn felejtett mobiltelefonok is fölösleges pazarlást okoznak.

A nyár ráadásul a fűtés kikapcsolása mellett olyan lehetőséget is kínál, mint például a ruhák napon történő szárítása az elektromos szárító helyett. Ez pedig komoly összeget jelenthet: a ruhaszárító hanyagolása a nyári hónapokban 320 kilowattórányi megtakarítást jelenthet, ami nagyjából 16 ezer forintnak felel meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.