Jól jönne a klíma? Alaposan gondold át!

Ma is 40 fok körül alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet, ami még az egészséges szervezet számára is megterhelő lehet. Általában meg is ugrik ilyenkor a kereslet a különböző légkondicionáló berendezése iránt, bár jobb idejében felkészülni, és már tavasszal vagy akár ősszel beszerezni a szükséges eszközöket. A kínálatra nem lehet panasz, klímák széles sora áll rendelkezésre és csak a vásárló pénztárcája szabhat határt. De mire érdemes odafigyelni vásárláskor?

Az elmúlt években nem csak a bevásárlóközpontokban és az irodaházakban, de az otthonokban is rohamosan terjednek a klímaberendezések, amely már az energiafogyasztásunkban is jól kimutatható: nyáron már közel annyit fogyasztunk, mint a hideg téli hónapokban. Az fogyasztás mellett a légkondicionálót sokan egészségügyi okokból sem támogatják, hiszen a hideg levegő torokfájást, ízületi gyulladást okozhat az erre érzékenyeknél, a nem megfelelően karban tartott készülék pedig jó táptalaj a különböző baktériumoknak. Éppen ezért érdemes először a már jól bevált klasszikus megoldásokkal, például árnyékolással mérsékelni a benti hőmérsékletet, azonban ha mindenképp a klímaberendezés mellett döntünk, egy kis odafigyeléssel minimalizálni tudjuk a fenti kellemetlen mellékhatásokat.

A légkondicionáló berendezések legolcsóbb és legegyszerűbben beszerezhető típusa a mobilklíma. Ezeket könnyen lehet szállítani, így akár egyik szobából a másikba is könnyen átvihetjük. A mobilklímák egyszerűbb fajtája az, amikor vastag gégecső vezeti ki a meleg levegőt a szabadba. Ez amellett, hogy sokszor körülményes, nem esztétikus, még rendkívül alacsony hatásfokkal is működik, hiszen a készülékben elhelyezett kondenzátor hűtéséhez a szobából szívja be az egyszer már lehűtött hideg levegőt. Ennél jobb megoldást kínál a kirakható kültéri egységgel rendelkező berendezés, amelynél a ventilátor a házon kívül van elhelyezve. Így már lényegesen nagyobb hatásfok érhető el, ráadásul a legjelentősebb zajforrás a házon kívülre kerül, beszerelése viszont körülményesebb, ezért ezt érdemes szakemberre bízni.

Azt, hogy milyen teljesítményű klímára van szükségünk, több tényező is befolyásolja. Természetesen meghatározó jelentőségű a hűteni kívánt helyiség mérete. Minél nagyobb területet szeretnénk hűteni, annál nagyobb teljesítményű gépre lehet szükségünk. Ugyancsak fontos szempont lehet a szoba vagy lakás tájolása, a besugárzás mértéke, az épület szigetelése, és az, hogy milyen hőmérsékletet szeretnénk elérni. Nem tanácsos a kinti meleghez képest sokkal alacsonyabb hőfokot beállítani, mivel ez a fogyasztás növelése mellett az egészségünket is károsíthatja.

A klíma beszerzését nem érdemes a legmelegebb napokra tartogatni, mivel ilyenkor az árak is magasabbak és a beszerelést végző cégek is leterheltek. Legjobb, ha már tavasszal, vagy akár ősszel felkészülünk a hőségre, és legalább pár napot rászánunk arra, hogy a számunkra leginkább megfelelő készüléket találjuk meg.

Ügyeljen egészségére!

Sokan panaszkodnak a nyári hónapokban arra, hogy megfáztak a klímától. Ezek az esetek szinte mindig arra vezethetők vissza, hogy a kinti kánikulához képest alacsony hőfokra volt állítva a berendezés, a jelentő hőmérséklet-különbség pedig megterheli a szervezetet. Ennek elkerülése érdekében még a legnagyobb hőségben se állítsa a kinti hőmérséklethez képest 6-7 foknál lejjebb a bentit.

Nem csak a hőmérséklet, hanem a folyamatos légáram is okozhat problémát. Ennek elkerülése végett érdemes alacsony ventillátorfokozaton hagyni a berendezést. Ugyancsak hasznos lehet, ha a levegőt olyan irányba fújja a klíma, ahol keveset tartózkodunk, így elkerülhető, hogy a huzat miatt fejfájás, megfájás, vagy valamilyen gyulladás alakuljon ki.

Rendszeres karbantartás

A klímaberendezések beltéri egységének belseje kedvez a betegségeket okozó baktériumok, vírusok, gombák elszaporodásának, melyek a levegővel együtt a lakásba kerülhetnek, ráadásul a kosz a hatásfokot is csökkenti és kellemetlen szagokat is eredményezhet. Éppen ezért fontos rendszeresen, legalább évente egyszer alaposan kitisztítani ezeket a berendezéseket. A karbantartás egyszerűbb műveleteit, például a porszűrő hálók tisztítását mi magunk is elvégezhetjük, azonban komolyabb feladatokat, különösen, ha a kültéri egység nehezen megközelíthető, érdemes szakemberre bízni.

Előző cikkünk: Utazás alatt is spórolj!

További bejegyzések:
Nincs önerő? A britek megoldják!
Devizahitelek: Újabb egyeztetés a bankokkal
Mit kell tudni a kamattámogatásról?
Hol, mit, mennyiért? Indul a verseny az albérletekért

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.