Januárig kell várni a szocpolemelésre?

Már januártól életbe léphet a népesedési program több eleme, így többek között a szocpolösszegek emelése – hangzott el tegnap a köztévé híradójában. Soltész Miklós államtitkár szerint nagyon fontos, hogy az eddigi intézkedések –  mint a gyes visszaállítása, családi adókedvezmény, félszocpol – mind a családok támogatását és a gyermekvállalást szolgálták.

Sajnos az az interjúból nem derült ki, hogy milyen félszocpolra gondolt az államtitkár, hiszen ennek esetleges újbóli bevezetéséről elvileg csak most szombaton tárgyalt a kormány. A jelenlegi szabályok szerint csak új lakás vásárlására és építésre vehető fel a támogatás, legalább két gyermek megléte vagy vállalása esetén.

A tervezett változások egyik fő eleme a szocpol összegek emelése, amely így akár a jelenlegi támogatás dupláját is elérheti. Ha ez azonban továbbra is csak új lakásra fordítható, valószínűleg ezután is csak kevesen tudnak majd élni a lehetőséggel. Ahogy az a Lakásfókusz múlt heti felméréséből is kiderült, az igénylők 80 százaléka használt illetve már meglévő lakásra költené a támogatást, és csak minden ötödik válaszadó vásárolna vagy építene új ingatlant.

Ugyancsak kérdés, hogy amikor egy-két napos előkészítéssel fogadnak el az Országgyűlésben nagy horderejű döntéseket, miért kell egy már idén márciusban megszellőztetett terv megvalósításával egészen januárig várni. Félő, hogy ha a továbbra is szűk marad a jogosultak köre, és a bevezetés is elhúzódik, sem népesedési, sem ingatlanpiaci szempontból nem lesz érdemi hatása az intézkedésnek.

Előző cikkünk: Hőszigetelés hatékonyan: Építs zöld tetőt!

Tovább bejegyzések:
Használt lakásra kéne a szocpol
100 lakásos passzívház épül Angyalföldön
Kettészakadt a hazai lakáspiac?
Akár 30 ezret is fizethet, aki nem engedi be a kéményseprőt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.