Iroda a lakásban – az otthoni munka előnyei és buktatói

iroda, otthoni munka, munkaadóSokszor érezzük úgy, hogy mennyivel egyszerűbb lenne otthonról dolgozni, saját magunknak beosztani a munkaidőt, és közben szabadon intézni egyéb ügyeinket. Az otthoni munkavégzésnek valóban számos előnye van, ugyanakkor sok olyan buktatóval is jár, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani, ha a lakásunkban tervezzük berendezni irodánkat.

Egy nemrég készült, 24 fős globális felmérés jó képet nyújt az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos tapasztalatokról. Eszerint például a válaszadók 73 százalékát zavarják a gyerekek, a kutya vagy egyéb családi megnyilvánulás munka közben. A megkérdezettek közel negyede hiányolta az üzleti adatokhoz, dokumentumokhoz való gyors és zökkenőmente hozzáférést otthonról, illetve zavarták őket a szomszédságból átszűrődő zajok. Az irodai infrastruktúra, fax, a nyomtató vagy a gyors internet-hozzáférés hiánya szintén gondot okozott a válaszadók 25 százalékának.


Ami a koncentrációt illeti, az egyik leggyakoribb panaszforrás az otthoni munkavégzésnél. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az otthoni zavaró tényezők sokszor nem rosszabbak számos munkahelynél. A nagy egyterű irodákban például folyamatosan olyan impulzusok érnek bennünket, amelyek alkalmasak a figyelmünk elterelésére. Éppen ezért itt a hibák gyakorisága is elég nagy az ilyen munkahelyeken.

Az otthoni munka kétségtelen előnyei közé tartozik viszont, hogy megspórolhatjuk a be- és hazajutás menetidejét. Ezen felül valóban sokkal rugalmasabb időbeosztással intézhetjük ügyeinket, legyen szó akár orvosról, akár valamilyen hivatali dologról, bevásárlásról, sportolásról.

Ami viszont kétségtelen hátrány, az a kollégákhoz fűződő személyes kontaktus hiánya: egy telefonbeszélgetés nem pótol egy személyes eszmecserét az ebédszünetben. Éppen ezért karrierszempontból is fontos végiggondolni, hogy az otthoni munka mellett hogyan tartjuk fenn a kapcsolatot a kollégákkal, hogyan lehetünk egy csapat aktív részesei. Érdemes éppen emiatt irodai napokat beiktatni, mert a döntő pillanatokban az otthon dolgozóknak sem árt, ha jelen vannak.

Szintén érdekes aspektus, hogy hogyan viszonyul a munkaadó az otthoni munkavégzéshez. A cégvezetésnek sokszor az az érzése ezzel kapcsolatban, hogy nem tudja kellően ellenőrizni az alkalmazottak munkáját. Az eredményesség mérése, illetve a bent ülő alkalmazottak teljesítményével való összehasonlítás a jelek szerint nem mindig elég a vezetőségnek. Vagy az is lehetséges, hogy csak egyszerűen nagyobb hatalomérzetet biztosít, ha tudja a főnök, hogy az alkalmazottak térben egy helyen vannak összegyűjtve…

Sok munkaadó egyébként éppen a teljesítmény biztosítása végett különböző feltételeket szab. A szűkös tér például zavaró tényező lehet, ezért van, ahol előírják, hogy a család többi részétől jól elszeparált helyiségben lehet csak otthon dolgozni. Ugyanígy vannak egyéb infrastrukturális feltételek is, például a megfelelő színvonalú IT-felszereltség, illetve a gyors és stabil internetkapcsolat.

A megfelelő, elkülönített helyszín egyébként nem csak a munkaadó rigolyája. Valóban fontos, hogy ha otthon dolgozunk, egy kellemes, nyugodt helyét válasszuk a lakásnak, ahol amúgy is szívesen ülünk. A privát- ás munkatér szigorú elválasztása szintén rendkívül hasznos lehet a nap szervezése szempontjából.

Jó ötlet még, ha az ember rendesen felöltözik a munkaidő alatt, ha megszab egy törzsidőt, ami alatt a kollégák és ügyfelek elérik. Az egyedüllét érzése is gondot okozhat,  ezen virtuális hálózatokkal és személyes találkozókkal is segíthetünk. Szintén érdemes pontosan eltervezni a napi teendőket, a jobb ütemezés érdekében. Persze valaki pont ezt utasítja el az otthoni munkánál…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.