Hitel 1%-ra? Így csinálja a Facebook-guru…

lakáshitel, jelzáloghitel, Facebook, hitelMindössze 1,05 százalékot fizet frissen felvett jelzáloghitele után Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója. A legfrissebb hírek szerint a dúsgazdag Zuckerberg 6 millió dollárt vett fel (egészen pontosan ennyiért váltott ki egy korábbi hitelt), a jelzáloghitel a kaliforniai Palo Altóban fekvő luxusvilláját terheli.

Az amerikai tudósítások szerint a 30 éves kölcsön kamatát a bank minden hónapban újraszámolja, a nemzetközi pénzügyi folyamatokat hűen tükröző londoni bankközi kamatláb (Libor) alapján. A milliárdos jelenlegi havi törlesztője 19275 dollár, azaz bő 4 millió forint.

Zuckerberg hiteléből is látszik, hogy a gazdag amerikaiak – a válság ellenére, vagy talán éppen azért – történelmi mélységekben képesek hitelt felvenni. Igaz, ezért azt kell vállalniuk, hogy kiteszik magukat a havi szinten kiigazított kamatláb kockázatának. Pénzügyi elemzők szerint azonban még így is megéri, hiszen például a Facebook-milliárdosnak is az infláció alatti kamatot kell hitele után fizetnie, azaz a kölcsön gyakorlatilag ingyen van.

Komoly panaszra persze az átlagamerikainak sincsen oka, hiszen egy átlagos jelzáloghitel éves kamata jelenleg 2,7 százalék, igaz, a kamatlábat évente kiigazítják. De ha valaki biztonságmániás, akkor sem kell elkeserednie, egy 30 éves, fix kamatozású kölcsönt is meg lehet ma csípni 3,6 százalék körüli kamaton.

Mark Zuckerberg a világ 40-ik leggazdagabb embere, nettó vagyonát 15,7 milliárd dollárra (3000 milliárd forint) teszik. Palo Altó-i házát tavaly vásárolta, 7 millió dollárért, a jelek szerint szinte teljes egészében hitelből. Az öt hálószobás, 837 négyzetméteres villát 1903-ban építették, és mindössze 5 kilométerre fekszik Zuckerberg munkahelyétől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.