CES 2014: Eljött az okos lakások ideje?

Minden év januárjában Las Vegasban rendezik meg a Consumer Electronics Showt (CES), mely a világ legnagyobb elektronikai, technológiai szakkiállítását. Bár hagyományosan a legtöbb figyelem a szórakoztatóelektronikai termékekre irányul, az idei év slágerei a lakások különböző berendezéseit, elektromos eszközeit vezérlő rendszerek lehetnek.

Természetesen idén sem kell azoknak csalódniuk, akik elsősorban a legújabb, televíziókkal, képernyőkkel kapcsolatos innovációkra kíváncsiak, azonban a CES keretében egyre nagyobb szerepet kapnak az otthonukban fellelhető berendezéseket kezelő intelligens rendszerek. Ugyan már nem feltétlenül számít újdonságnak a távvezérléssel működtethető fűtés, vagy az okos mérőóra, a technológia fejlődésével egyre összetettebb rendszerek kialakítására nyílik lehetőség.

Az egyik legnagyobb dobásnak ebben a témában a Samsung Smart Home koncepciója tűnik, melynek célja, hogy lehetőleg az összes, otthonukban fellelhető berendezést összekössünk, és azokat akár távolról, összehangolva is működtethessük. A koncepció hármas struktúrára épül, melynek első eleme a különböző eszközök személyre szabott irányítási rendszere. Ennek segítségével akár távolról, okostelefonunk segítségével is bekapcsolhatjuk a riasztót, elindíthatjuk a mosást, de arra is lehetőség van, hogy beállítsuk, hogy minden nap ugyanabban az időpontban kapcsoljon be a fűtés.

A második elem az úgynevezett Smart Customer Service, mely automatikus értesítést küld nekünk, ha például meghibásodik valamilyen alkatrész, kiég az izzó a lámpában, vagy éppen fogyóban van valamilyen élelmiszer a hűtőben.

A harmadik, és talán leghasznosabb funkció arra kínál lehetőséget, hogy lakásunkat távollétünk esetén is figyelemmel kísérjük, telefonunkra folyamatosan információt kapjunk, és a TV-készülékbe épített kamerák segítségével akár jelen idejű felvételeket is lássunk otthonunkról. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha hosszabb időre elutazunk, és tudni akarjuk, minden rendben van hátrahagyott értékeinkkel.

Nem a dél-koreai cég azonban az egyetlen, aki az intelligens lakások kialakítását célozta meg. A General Electric, vagy az okos termosztátokat, szénmonoxid-mérőket gyártó Nest is ezt az irányt képviseli a kiállításon.

És hogy mikorra várható az intelligens otthonok térnyerése a mindennapjainkban? Idehaza valószínűleg még jó pár évnek el kell telnie, és nem csak a berendezések borsos ára miatt. Sokan egyelőre szkeptikusan fogadják az újításokat, mondván, a legtöbb funkció teljesen felesleges, hiszen például a villany le- és felkapcsolása eddig sem okozott komolyabb problémát. A technikai lehetőség azonban gyorsan megteremti az igényt is. Gondoljunk csak bele, hogy pár éve még híre-hamva sem volt az okostelefonoknak, ma viszont sokan már elképzelhetetlennek tartják az életet folyamatos internetkapcsolat nélkül. Ebből kiindulva talán már nem is olyan távoli az önműködtető lakások korszaka.

Előző bejegyzésünk: 2014: Mi várható a lakáspiacon?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.