Amerikában sincs kolbászból a kerítés

hitelválság, lakáshitel, ingatlantulajdonos, jelzáloghitelekA magyar hitelválság és az egyre nehezebben fizetett havi törlesztőrészletek, a 16,5%-os nem teljesítő hitelek aránya sajnos már közhely Magyarországon. Bár csak az állampolgárok (és az ingatlanok) ötöde érintett a hitelproblémákban, annak súlya miatt az egész ország szenved. Ebben a cikkünkben megvizsgáljuk, vajon könnyebb-e az Egyesült Államokban lakáshitelesnek lenni, mint idehaza.

Ha a fizetésekre gondolunk, a válaszunk természetesen az, hogy sokkal könnyebb. Ha a 30 éves amerikai lakáshitel kamatlábát nézzük, ami mindössze 3,39%, akkor továbbra is így gondoljuk. Ám ott sincs kolbászból a kerítés.

A magasabb jövedelmek sokkal magasabb ingatlanárakkal párosulnak az Egyesült Államokban. Amíg egy átlagos magyar lakás értéke 6,5 millió forint, egy amerikai átlagingatlan 186 ezer dollár (mintegy 40 millió forint), így az ott élők nagy része is hitelfelvételre kényszerül az ingatlanvásárláshoz. Az Egyesült Államokban a hiteles lakások aránya fordított a magyar helyzethez képest, ott az ingatlanok 70%-án van valamilyen jelzáloghitel.

Az amerikai jelzáloghitelek összértéke majdnem eléri az amerikai teljes GDP 100%-át, míg a magyar jelzáloghitelek a magyar GDP 20%-át sem, ebből a lakáshitelek aránya a GDP 13%-ánál is kevesebb. Tehát a magyarok sokkal kevésbé vannak eladósodva, mint az amerikai társaik.

Csak a 2010-es évben 2,87 millió(!) amerikai ingatlantulajdonos kapott végső felszólítást, vagy került az ingatlana árverés alá. A bankok mintegy egymillió ingatlant szereztek meg és további 5 millióra vár hasonló sors az előzetes felmérések szerint.

Az okok hasonlóak, mint nálunk, a legnagyobb probléma, hogy az emberek túlvállalták magukat a hitelfelvétel során, illetve hogy a munkanélküliség beragadt egy igen magas szinten, így az emberek már nem képesek tovább törleszteni a hiteleiket.

Az Amerikai Munkaügyi Hivatal egyik felmérése szerint függetlenül attól, hogy valakinek van-e jelzáloghitele, egy átlagos amerikai család a bevételeinek 13%-át költi jelzáloghitel törlesztésére, a hitellel rendelkezőknél ez közel 18%.

A lakhatással összefüggésben egy átlagos amerikai háztartás jóval többet költ, mint a magyar háztartás. A KSH adatait és az amerikai statisztikai hivatal adatait egybevetve egy magyar háztartás átlagosan 25%-ot költ lakásfenntartásra, míg egy amerikai háztartás rezsivel együtt már 34%-ot. (Ne felejtsük el, majdnem négyszerese a hitellel terhelt ingatlanok aránya az Egyesült Államokban.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.