Agglomerációba költözne? Most érdemes lépni!

A válság érzékenyen érintette a Budapesti Agglomeráció lakáspiacát, ami az árakon is megérezteti hatását, így most olcsón juthat családi házhoz az, aki itt keres magának új otthont. Nem mindegy azonban, hogy hol keresünk: jelentős különbségek vannak az egyes települések között árak tekintetében.

Bár a Budapesti Agglomerációt sem kerülte el az ingatlanpiac válsága, a visszaesés nem azonos mértékben érintette az egyes településeket, és jelentős különbségek figyelhetők meg az árak alapján. A Duna House legfrissebb elemzése szerint a nyugati és az észeknyugati szektor településein kellett legtöbbet fizetni egy lakásért, az átlagárak itt elérték a 25 millió forintot is, egy négyzetméterért pedig 230-250 ezer forintot kellett kifizetni. A legolcsóbb a délkeleti szektor (Vecsés, Gyál, Üllő), ahol már 154 ezer forintos négyzetméteráron is lakáshoz juthatunk, egy ingatlan pedig átlagosan 13,9 millióba kerül.

Forrás: Duna House

A szuburbanizáció, vagyis a Budapestről a környező kisebb településekre történő kiköltözés az ezredforduló környékén érte el a csúcspontját, sokan döntöttek a nagyobb, vidéki családi ház vásárlása mellett. Pár éve azonban megváltozott ez a trend. Az energiarák emelkedésével a nagy ingatlanok fenntartása egyre költségesebbé vált, és sokaknak a napi bejárás is komoly teher lett. Ez a demográfiai mutatókon is meglátszik, 2007-től már ismét többen költöznek Budapestre, mint ahányan elhagyják a várost.

Jól járt a változásokkal az, aki most szeretne az agglomerációban lakást venni, hiszen az árak csökkenése mellett a kínálat is meglehetősen széles. és az ingatlanközvetítő cég becslése szerint településtől függően akár 7-10 százalékot is lehet alkudni a kínálati árból. Természetesen ami jó a vásárlónak, az előnytelen az eladónak. Nekik az alacsonyabb vételár mellett azzal is kell számolni, hogy a lakáson átlagosan 7-9 hónap alatt tudnak majd túladni.

Előző cikkünk: Devizahiteles perek: Megéri kivárni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.