Utolsó esély az árfolyamgátba való belépésre

árfolyamgát, devizahitelesek, tőkerész, kamat, törlesztőrészletA devizahitelesek életét megkönnyíteni hivatott árfolyamgáthoz már csak ebben a hónapban lehet csatlakozni. Eddig ezt az érintettek negyede sem jelentkezett be az árfolyamgát védelme alá, bankos vélemények szerint aligha fogja meghaladni az igénybevevők aránya a jogosultak 40 százalékát.

Mivel az árfolyamgáton veszteni nem, csak nyerni lehet, valamint a felmérések szerint a távolmaradás leggyakoribb oka a bizalmatlanság és a konstrukció nem ismerete, ezért ebben a cikkben röviden és érthetően szeretnénk bemutatni a konstrukciót az olvasóinknak és megválaszolni a leggyakoribb felvetéseket.

Mi a lényege az árfolyamgátnak?

Amint a neve is mutatja, az árfolyamgát célja a devizaadósok árfolyam miatti fizetési kötelezettségének maximalizálása a következő öt évben. Ezért a piaci árfolyamtól függetlenül a devizaadósok svájci frank esetében 180 ft-os árfolyamon törlesztik az adósságukat, az euróban eladósodottak 250 forintos, a japán jen hitellel rendelkezők 2,5 forintos árfolyamon.

Mi lesz a ki nem fizetett összegekkel, azaz a virtuális és a pillanatnyi árfolyam különbségével?

A mindenkori aktuális árfolyam és a virtuális árfolyam közötti különbség (jelenleg a svájci franknál ez 53 forintot jelent a 232 Ft-os árfolyam miatt) megoszlik az állam, a bank és a hitelfelvevő között. A havi törlesztés kamatrészét a bank és az állam átvállalja, a hitelfelvevőt mindössze csak a tőketartozás terheli, amit egy úgynevezett gyűjtőszámlán tartanak nyílván. Ezt az árfolyamgát 2017-es lejárata után kell elkezdeni törleszteni a normál hitellel együtt.

Mi lesz akkor, ha nagyon elszalad az árfolyam és túl sok hitel gyűlik a tőkeszámlámon?

A kormány minden összeget (kamat és tőke is) átvállal 270 Ft-os svájci frank és 340 Ft-os euró árfolyam felett, így nem tud ennél több gyűlni a tőkeszámláján. Az igazán fontos kérdés, hogy akkor mi lesz, ha Önt árfolyamgát nélkül ér egy 290 Ft-os svájci frank árfolyam? Már csak ezért is érdemes belépnie az árfolyamgátba.

Azt mondták, a magas forintkamatok miatt a végén úgyis minden kedvezményt visszafizetek

Ez nem teljesen így van, még húsz év távlatában is pozitív lesz az egyenlege. Ezen túl ez egy biztosítás a magas árfolyamok ellen, amivel még anyagilag is jobban jár.

De mi lesz, ha rám szakad a magas törlesztőrészlet öt év múlva?

Az árfolyamgát miatti alacsonyabb törlesztőrészlet és a mostani törlesztőrészlet közötti különbséget tegye félre egy lakástakarék-pénztárba és ezt törlessze be a hitelébe az ötödik év végén. Így az alacsonyabb tőketartozás miatt alacsonyabbá válik a havi fizetnivalója is. Ezen túl a törvény is gondoskodik arról, hogy a forintos gyűjtőszámla fizetnivalója ne lehessen nagyobb, mint az utolsó rögzített árfolyamú törlesztés 15%-a.

Azért nem lépek be, mert lehet, hogy előtörlesztjük a hitelt két-három év múlva

Sokan nem tudják, hogy az árfolyamgát ideje alatt is elő lehet törleszteni a hitelt, csak ezért butaság nem belépni.

Most már felesleges elkezdeni az ügyintézést, úgysem lesz meg a szerződés a december 31.-i határidőre

A határidő az igény bejelentését szabályozza, még a papírokat sem kell összeszednie addigra, elég, ha csak jelzi a banknak a szándékát.
Mivel már csak pár banki munkanap van hátra az évből, még ma kérjen időpontot a bankjánál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.