Ultimátum a bankoknak – újabb időhúzás?

Ha a bankok november 1-ig nem módosítják ügyfeleik javára a devizahiteles szerződéseket, a parlamenti döntés iránya egyértelmű lesz, a kormány a devizahitelek kivezetését fogja végrehajtani, ami egyet jelent a hitelek forintosításával.

Rogán Antal ezt a visegrádi kihelyezett kormányülésen nyilatkozta, ahol többek között a devizahiteles mentőcsomagról tárgyaltak. A frakcióvezető szerint a bankoknak november 1-ig van idejük arra, hogy kijavítsák a devizahitelek hibáit és módosítsák a szerződéseket.

Ez az ultimátum azonban nehezen értelmezhető, hiszen egyrészt a bankszövetség devizahiteles mentőcsomagra vonatkozó javaslatait már múlt héten eljutatta a Nemzetgazdasági Minisztérium részére, így a labda elvileg most a kormány oldalán pattog, másrészt a szerződések “kijavítása” egy olyan homályos fogalom, ami nagy eséllyel nem fog megtörténni mindenki számára megnyugtató módon másfél hónap leforgása alatt.

Sokkal valószínűbb, hogy a harcias kijelentések mögött egy újabb időhúzó taktika áll. Alig egy hónapja, a tárgyalások megkezdésekor még az ultimátum arról szólt, hogy a bankoknak szeptemberre kell benyújtaniuk javaslataikat, máskülönben a kormány saját tervezetét nyújtja be a parlamenti szavazásra. A javaslatok megszülettek, de most mégsem erről, hanem újabb ultimátokról, újabb határidőkről van szó.

Nem baj ez, a jó munkához idő kell, pláne ha egy olyan érzékeny kérdésről van szó, mint a devizahiteles mentőcsomag. A döntés halogatása, a bizonytalanság hosszú távú fenntartása azonban senkinek sem jó. Sem a lehetséges veszteségeiket számoló bankoknak, sem azoknak akik most is hiteleiket nyögik, vagy akár már otthonukat is elvesztették.

Előző cikkünk: Több bérlakást Magyarországra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.