Tumultus lehet az árfolyamgát miatt

árfolyamgát, Bankszövetség, bankok, forint, milliárd, devizahitelesAmilyen döcögősen indult az árfolyamgát „karrierje”, annyira huszáros lehet a hajrája: augusztusig immáron 70 ezer ügyfél vette igénybe az árfolyamrögzítéssel történő törlesztési lehetőséget, és folyamatosan nő az érdeklődők száma. Aki csatlakozni kíván a rendszerhez, jól teszi, ha siet, ugyanis csak év végéig fogadják be a bankok a kérelmeket, így tumultus várható a bankoknál az utolsó hónapokban.

Még a nyár elején arról írtunk, hogy érezhetően megnőtt a lakosság érdeklődése az árfolyamgát iránt a bankok tapasztalatai szerint, a napokban közzétett statisztikák pedig azt mutatják, hogy a növekedés egyenesen robbanásszerű volt. Az egyre csak fokozódó érdeklődést jól szemlélteti, hogy míg május végéig közel 11 ezer gyűjtőszámlahitel-számlát nyitottak, addig június végéig már mintegy 20 ezer ügyfél valamivel több, mint 180 milliárd forintnyi hitelét rendezték át az árfolyamrögzítésnek megfelelően.

Júliusban pedig valóságos nagyüzem indult a bankoknál, a szerződők száma a bankszövetség tájékoztatása szerint 70 ezer fölé emelkedett, az érintett hitelállomány pedig elérte a 650 milliárd forintot. Mindez azt jelenti, hogy a jogosultak mintegy 15 százaléka élt már a lehetőséggel. Augusztusban pedig tovább nőtt az érdeklődők száma, hiszen ettől a hónaptól kezdve a hitelintézetek – az eredeti törvényi határidőt egy hónappal korábbra hozva – már korlátozás nélkül befogadják az összes jelzálog-fedezetű devizahiteles igényeit, a szabad felhasználású kölcsönnel rendelkezőkét is.

Összességében tehát elmondható, hogy eddig a jogosultak több mint 15 százaléka élt már a lehetőséggel, a bankok (reményei) szerint ez az arány elérheti az év végéig az 50, sőt néhányuk szerint akár a 70 százalékot is. A 2012. december 31-i időpontot pedig fontos különösen figyelni, hiszen eddig lehet jelentkezni az árfolyamgátra, aki az elkövetkező négy hónapban nem dönt erről, az nagy valószínűséggel lecsúszik erről a lehetőségről, amely nagy valószínűséggel az utolsó „mentőöv”, amelyet a kormány dobott a devizahiteleseknek. Érdemes azzal is számolni, hogy a magyarok általában szeretik a döntéseiket a végletekig halogatni, így valószínűleg a határidő közeledtével egyre nagyobb tumultus alakulhat ki a bankokban az utolsó pillanatban észbe kapó igénylők miatt. Így aki szeretné még „kényelmesen” elintézni a jelentkezését, érdemes minél előbb megtennie.

Természetesen mielőtt a bankhoz rohannánk, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az árfolyamgát nem minden nehéz helyzetben lévő devizahitelesnek nyújthat megoldást: a jogszabályok szerint ugyanis csak azok jogosultak az igénybevételre, akik 90 naposnál rövidebb csúszásban vannak a kölcsönükkel, emellett szintén előírás, hogy a hitelük összege a folyósításkor nem érte el a 20 millió forintot. Arról, hogy miért éri meg igénybe venni az árfolyamgátat annak, aki jogosult rá, itt meg itt írtunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.