Továbbra is népszerűek a bankok

Bár a válság kitörése, és különösen a devizahitelek bedőlése óta egyre hangosabbak a bankellenes hangok, a magyarok többsége továbbra is megvan elégedve a pénzintézetekkel, és kiegyensúlyozott viszonyt tart kívánatosnak az állam és a bankok között – legalábbis a Bankmonitor.hu által készített felmérés szerint. De vajon mi állhat a meglepő számok hátterében?

A magyarok többsége elégedett a magyarországi bankokkal, és azt mondja, többnyire korrekt, jó színvonalú szolgáltatásokat nyújt. A banki költségeket továbbra sem tartják túlságosan magasnak: minden negyedik válaszadó olcsónak találja a pénzintézeteket, további 34 százalék szerint pedig elfogadható szinten vannak a banki szolgáltatásokért fizetendő díjak.

A felmérés érdekessége számunkra azonban talán nem is ez, hanem az az adat, mely szerint még a jelenleg hiteltörlesztési gondokkal küzdők többsége is egyetért azzal, hogy a kormány és a bankok közötti viszony jelenleg egészségtelen, és sokkal kiegyensúlyozottabb kapcsolatra lenne szükség. Ez a devizahitelesek tüntetéseit, bankellenes kijelentéseit figyelembe véve mindenképp váratlan.

Ön hogyan ítéli meg a bankok és a kormány közötti viszonyt?
Forrás: Bankmonitor.hu

De vajon mi állhat az elsőre meglepőnek tűnő adat mögött? Bár a válasz ennél valószínűleg sokkal összetettebb, szerepet játszhatnak benne az elmúlt évek rossz tapasztalatai. Bármikor, amikor a pénzintézetek és a kormány között kiélesedett a viszony, a devizahitelesek többsége inkább rosszul járt. A bankokra kényszerített végtörlesztés csak tovább növelte azok terheit, akik nem tudtak élni akkor a lehetőséggel, hiszen a forint tovább gyengült az euróval és a frankkal szemben. Az árfolyamgáttal sokan nem tudtak, vagy nem akartak élni, sok belépő viszont a kamatok emelkedéséről számolt be.

És hogy mi lehet a tanulság? Talán az, hogy a most készülő mentőcsomag formálásakor nem árt a nem várt hatásokkal is számolni. Ilyen lehet a forint további gyengülése, vagy éppen a banki költségek emelkedése. A nagyon radikális intézkedéseknek pedig általában kárvallottjai is vannak: például az esetlegesen ismét kimaradó devizahitelesek, vagy éppen a hitelezésben nem is érintett betétesek. Minden esetre érdemes összehasonlítani több bank ajánlatát is, főként nagyobb döntések előtt, mint például a lakáshitel választás.

Előző cikkünk: Egyre kevesebb a lakástámogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.