Tovább élénkíthet a támogatott hitel

A Magyar Nemzeti Bank kiadta a negyedévenként szokásos hitelezési felmérését, ami a bankok és a hitelfelvevők hitelezési-hitelfelvételi kedvét és magát a hitelpiacot elemzi. Emellett a sokak által régóta várt államilag támogatott lakáshitel új, a bankok által is elfogadható verziója is már lassan egy hónapja több bankban is elérhető.

Ez a két esemény apropóján megvizsgáltuk, mi a helyzet a lakáshitelek piacán. Az ingatlanpiac már negyedik éve tetszhalott állapotban várja a jobb idők beköszöntét, a felmérések szerint mind a forgalom, mind az ingatlanok vételára tovább csökkent, amiben csak a tavaly év végi végtörlesztési lehetőség adott egy kis élénkülést.

Az alacsony kereslet egyik okozója a lakásvásárláshoz felvehető hitelek magas kamata, a bankok általános hitelezési feltételeinek utóbbi időben való szigorodása, illetve a vásárlók tartózkodása az új hitelek felvételétől. Az alábbi ábrán a lakossági hitelek iránti kereslet változását látjuk. A grafikonról leolvasható, hogy az elmúlt években néhány negyedévtől eltekintve évről-évre radikálisan csökkent a hitelfelvételi kedv.

Sok piaci szereplő ennek a negatív trendnek a megfordulását várta és várja az új államilag támogatott lakáshitel bevezetéséről. Ebben a konstrukcióban az első öt évben egyre csökkenő mértékben a hitel kamatait az állam támogatja, így annak kamata a támogatás ideje alatt 10% alá szelídül. Erről a lehetőségről itt írtunk.

Piaci körképünkben az államilag támogatott hiteleket is nyújtó bankokat kerestünk meg, érzékelnek-e kézzelfogható növekedést az érdeklődők számában. A megkérdezett ügyintézők szerint inkább csak elvétve akadt egy-egy érdeklődő, aki az új lehetőség felől szeretett volna többet megtudni. Sem ebben, sem a beadott hiteligények számában nem mutatható ki emelkedés. Az egyik megkérdezett ügyintéző szerint ő úgy érzékeli, hogy mindenki kivár, hátha történik valami változás.

A komornak tűnő helyzetet az teheti reménytelibbé, hogy több bank még ki sem jött a támogatott hitel-konstrukciókkal, illetve még egy hónap sem telt el a hitel bevezetésétől. Amennyiben a lanyha érdeklődést a nyári szabadságok és az újdonság kisebb ismeretségének számlájára írjuk, még bízhatunk abban, hogy a közeljövőben ez a lehetőség is hozzájárul az ingatlanpiac talpra állásához.

Erre a választ pár hónapon belül megkapjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.