Tanultunk valamit a hitelválságból

 hitelválság, hitel, adósok, árfolyamgátMegfontoltabbá, körültekintőbbé, kockázatkerülőbbé váltak a magyarok a hitelválság miatt. Ezt támasztja alá az is, hogy blogunk felmérése szerint a fizetési nehézséggel valaha szembesült adósok többsége ma már másképpen döntene a lakásvásárlásról, ha visszatekerhetné az idő kerekét.  

A Lakásfókusz 500 devizahitelest kérdezett meg arról, hogy ma hogyan döntenének a lakásvásárlásról és a hitelfelvételről, ha visszamehetnének az időben. A lakóhely szerint reprezentatív felmérésből kiderül, hogy a bajba került adósok 31 százaléka ma már forinthitelt venne fel, 20 százalék a vásárlás helyett a bérlés mellett döntene, 12 százalék pedig inkább kisebb lakást vásárolna, alacsonyabb összegű hitel felvételével, csak hogy ne kerüljön nehéz helyzetbe. A maradék 37 százalék ugyan kitartana a lakásvásárlás szándéka mellett, ám az időzítés tekintetében újragondolná terveit.

Az, hogy a válaszadók ma már másként döntenének, azt mutatja, hogy tanultak a magyarok a hitelválságból: alacsonyabb lett a kockázatvállalási hajlandóságuk, és óvatosabbá, körültekintőbbé váltak döntéseikben. Mindez azt jelenti, hogy a devizahitelesek felismerték a saját felelősségüket is a nehéz helyzet kialakulásában, és többségük tisztában van azzal, hogy másképpen kellett volna cselekedniük. Fontos tanulság az is, hogy a múltbeli hibák megértése a jövő jó döntéseinek az alapja. Mind többekben tudatosul az, hogy a jelenlegi nehéz helyzetükben is elérhetők azok a megoldások, amelyekkel a lakásvásárlás idején kellett volna élniük. Vannak olyan nehéz helyzetben lévő hitelesek például, akik számára a kisebb lakásba most is alternatívát nyújthat, hiszen az ingatlanjuk értékesítésével így letudhatnák a tartozásukat, és a hitelcsapdából kimászva tiszta lappal kezdhetnének új életet. A devizahitelesek ez irányú tudatosságának erősödésével egyre inkább felértékelődhet a valós megoldások súlya a fizetési gondokkal küzdő adósok által választott „menekülési útvonalak” között.

Ezt látszik alátámasztani a felmérésének az a része is, amely arra kereste a választ, hogy az adósok mennyire tartják célravezetőnek a kérdezőbiztosok által felsorolt lehetőségeket. E téren ugyanis az ingatlan értékesítését magában foglaló megoldásokat nagyságrendileg hasonlóan célravezetőnek értékelték az adósok, mint az általuk leginkább ismert fizetési átütemezést és végtörlesztést. Az egytől-ötig terjedő skálán a legcélravezetőbb megoldásnak a bankkal történő fizetési átütemezést tartották a válaszadók 3,13 pontos átlaggal, míg a legalacsonyabb átlagot a rokonok, barátok, ismerősök anyagi segítsége kapta 2,13-as osztályzattal. Az árfolyamgát 2,93-as pontszámot kapott, a kisebb ingatlanba költözés 2,59-et, az albérlet pedig 2,25-öt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.