Robbantják vagy hatástalanítják a devizahiteles bombát?

Nem az árfolyamrés, hanem az árfolyamváltozás miatt nyúlnának hozzá a devizahiteles szerződésekhez. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedd este beszélt arról, hogy a szerződések utólagos felülvizsgálatát és módosítását is elképzelhetőnek tartja. A szándék komolyságát az is jelzi, hogy azóta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Cséfalvay Zoltán államtitkár is megszólaltak az ügyben. Akár már jövő héten tárgyalhat a kormány az újabb mentőcsomagról.

Az igazságügyi miniszter szerint abban az esetben lehetne hozzányúlni a szerződésekhez, ha az ügyfél valamilyen számára fel nem róható, külső okból válik fizetésképtelenné. Egy mai közleményből kiderült, ilyen körülménynek tekinthető a devizaárfolyam változása. Arról azonban még továbbra sincsenek információk, hogy pontosan milyen súlyú intézkedéseket tartalmazna ez a csomag, és kikre vonatkozna a szerződésmódosítás.

A sajtóban már meg is jelentek a különböző forgatókönyveket, és ezek lehetséges hatását firtató elemzések. Az árfolyam-különbözet szétosztása, vagy teljes elengedése is szóba jöhet egyes elképzelések szerint. Ha például a teljes devizahiteles állományt eredeti árfolyamon forintosítanák, akár több ezer milliárd forintnyi veszteséget is okozhat a bankszektornak. Nem tudni, hogy hogyan alakulnának a forinthitelek kamatai ebben az esetben, hiszen anno épp az alacsonyabb kamatok miatt választották az ügyfelek ezt a hiteltípust, ráadásul az is felvet kérdéseket, hogy mi lesz azokkal, akik esetleg már visszafizették devizahiteleiket.

A Portfolio.hu elemzése szerint alapvetően két forgatókönyv képzelhető el. Az egyik esetben az összes szerződést módosítanák, és a tartózás egy bizonyos részét, 10-50 százalékát elengednék. Ez az engedmény mértékétől függően 355-tól 1776 milliárd forintig terjedő veszteséget okozna a bankoknak. Ha a kormány nem általános mentőcsomagot tervez, hanem például csak nem teljesítő hiteleseket segíti ilyen módon, akkor már kisebb, 76 és 380 milliárd forint közötti veszteséget kell a hitelintézeteknek leírniuk. Ez az intézkedés már tartalmazna méltányossági elemet, és a pénzügyi szektort is kevésbé sújtaná, ugyanakkor veszélyes következményekkel járhat, hiszen az amúgy fizetőképes adósokat is arra ösztönözné, hogy hagyjanak fel a törlesztéssel a hitelelengedés érdekében.

Forrás: Portfolio.hu

A devizahiteles kérdés megoldására természetesen nagyon nagy szükség lenne. A 90 napon túli fizetési hátralékkal rendelkezők aránya már elérte a húsz százalékot, ami rendkívül magas aránynak tekinthető, és pont ez az a réteg, amelyik nem nagyon tudott élni az eddigi mentőcsomagok – árfolyamgát, végtörlesztés – adta lehetőséggel.

A kérdés inkább az, hogy hogyan, és milyen áron lehet segíteni rajtuk. Ha a jelenlegi intézkedések nagy hatásúak lesznek, akkor segítenek ugyan az adósokon, viszont újabb csapást jelentenek a tranzakciós illetékekkel, különadókkal amúgy is megterhelt bankrendszernek. Ezt a pénzintézetek várhatóan csak a külföldi anyabankok ismételt tőkeinjekciójával élhetik túl, ha azok egyáltalán még hajlandóak finanszírozni magyarországi leányaikat. Ha túl kicsi a mentőcsomag? Akkor újra egy olyan intézkedés lett beharangozva ami csak az érintettek kis részén tud segíteni, ellenben komoly bizalomvesztést okoz az országgal szemben. Ezt jelzi, hogy rögtön a bejelentés után gyengült a forint és zuhanni kezdtek az OTP árfolyamai. A gyengülő forint pedig a törlesztőrészletek további emelkedését hozhatja…

Előző cikkünk: Jobb a türelem: változik a szomszédjog

További bejegyzések:
Mi lesz veled panellakás?
Fával fűt? Most készüljön a télre!
Szezonalitás vagy növekedés? – Bíztató lakáshitelezési adatok
Fordulat a panelpiacon?

2 hozzászólás a(z) “Robbantják vagy hatástalanítják a devizahiteles bombát?” bejegyzéshez

 1. Tisztelt Cim!
  Mivel en is beletartozom ebbe a korbe figyelem a hozzaszolasokat es a temaban megjelent hireket. Eleg elkeserito a helyzet.Nagyon bant,hogy annyian a devizahitelesek megsegitese ellen vannak,pedig nincs igazuk. A devizahitelesek nem a hitel visszafizetese ellen vannak,mivel az termeszetes,ha kolcsont vesz fel az ember azt koteles visszafizetni valamennyi koltseg es kamattal megemelve,hogy a hitelezo is jol jarjon. Csakhogy:annak idejen-2007-ben- tobben is forinthitelt szerettunk volna felvenni,de a devizahitelt ajanlgattak,mondvan,nem lesz gond. en kis osszeget vettem fel,de mar regen nem tudnam fizetni,ha a gyermekeim nem segitenenek,mivel nyugdijas vagyok. Elfelejtik a tamadok,mennyi csalad kerult bajba a hitel felmondasa miatt. Raadasul ugy,hogy szinte hajlektalankent is fizetnie kell a meg fennallo tartozast,mert a laksasaikat ,esetleg hazukat valoszinu alulertekeltek. Ennek nem szabadna megtortennie!! Ha mar egyszer elvettek a jelzaloggal terhelt lakast,hagyjak oket elni ,hogy a jovoben talpra allhassanak ha tudnak.
  En beleptem az arfolyamgatba,de ezzel szerintem csak egy kis levegohoz jut az ember,nehany ev mulva jon a feketeleves,megint eredeti -eladasi arfolyam,plussz a gyujtoszamla hitel torlesztese kamattal. Higgyjek el sokan lesznek,leszunk nagy bajban.
  Igenis segitsegre van szukseg,a horvatok ezt siman megoldottak es nincs belole cirkusz. Vajon hogyan?szerintem is hibas termek ,igy az is nagy segitseg lenne,ha a mostani fennmarado hiteltartozast az eredeti -felvetelkori-arfolyamon lehetne torleszteni. A masik megoldas az lenne,ha forintra valtanak az osszes hitelt,de nem a magas arfolyamon,hanem az eredeti-felvetelkori arfolyamon mert igy is,szinte annyi -ha nem magasabb – a hitelunk mint amikor felvettuk. A folyamatos arfolyamemelkedes mellett az is gond,hogy a torlesztoreszlet osszege is valtozik chf-ben,bar az enyem 2 eve stagnal.
  Mivel a bankok alaposan “megszedtek magukat”az arfolyamressel nem sirhatnak,volt nyereseguk szepen ezen az ugyleten! a hitel kamatan felul szep nyeresegre tettek szert. Nem kell oket a kormanynak kimenteni,csak annyit mondani,hibas termek,ezert forintra valtani,vagy a felvetelkori devizaban meghatarozni.Az en esetemben a felvetelkori arfolyam 159.- Ft korul volt,jelenleg,240-en felul. Igaz,jelenleg 180-al fizetem,de a maradek megy a gyujtoszamlara ami elegge ijeszto arra gondolva,mennyit kell majd fizetnem 2017-tol. Szinte ugyanott vagyok,mintha most kezdtem volna torleszteni,pedig 2007-tol torlesztek.Felvettem 2.700 ezer Ft hitelt de CHF-ben tartjak nyilvan,igy az arfolyameemelkedes miatt ha 240-es arfolyammal szorzok 2.690.000 korul van a toketartozas..Megprobaltam osszeszamolni,2012 ig kb. 2.590ezret fizettem ki,ennek nagyobb resze a kamat,de az arfolyamemelkedes miatt nemigen csokkent a tartozas.Abba belegondolni is rossz,hogy akik nagyobb osszeget vettek vettek hogy allnak. Nekem jelenleg a gyermekeim segitenek,hogy rezsit fizethessek es elelmiszert vegyek. Nem ez a megoldas. A bankok ezido alatt sokat nyertek,most elegedjenek meg a hitel utan jaro kamattal.Meg kell szuntetni az arfolyamrest.Raadasul veteli arfolyamon szamoltak a hitelt es eladasi arfolyamon kell torleszteni. nem eleg az arfolyameelkedes,rajon meg a kulonbozet is,ami egyre nagyobb a veteli es eladasi arf. kozott.Nagyon kerem Onoket,amikor dontenek,ne csak egy reteget segitsenek ki,hanem egyszer es mindenkorra tegyek rendbe ezt az ugyet a devizahitelek forintra valtasaval!!
  Tisztelettel:Szeibert Fne

 2. 2007-ben vettem fel 490000 chf alapu devizahitelt es 6 ev elteltevel kb. a felvett osszeg felenel tartok.Pedig en nem millios kolcsont vettem fel!Mikor lesz ennek vege?!!A torleszto reszlet mar tobb mint duplaja a kezdetinek.
  Meddig tarthato ez igy?! Ennyi penzt Ennyi ido elteltevel sem tudtam vissza fizetni,mi ez,ha nem…!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.