PSZÁF: Nem volt cél a bírói kar befolyásolása

A héten nagy vihart kavart a Pénzügyi Felügyeletek Állami Felügyeletének Kúriának címzett levele, amelyben többek között a devizahiteles perek várható hatásairól írtak. A PSZÁF most kiadott közleménye szerint nem volt céljuk a független bírói kar befolyásolja, csak a Kúria által feltett szakmai kérdésekre küldték meg válaszukat.

A szervezet honlapján megjelent közleményben a PSZÁF sajnálatosnak nevezte, hogy levelét a média félreértelmezte, és azt a független bírói kar befolyásolásának tekintette. Mint írják, a Felügyeletet a Kúria kereste meg abból a célból, hogy bizonyos kérdésekben adjon szakmai véleményt a devizahiteles perekkel foglalkozó bíráknak. A Felügyelet ezen kúriai megkeresés alapján, és nem belső indítékból fogalmazta meg szakmai álláspontját a feltett kérdésekben.

A Kúria kérdései egyébként szövegszerűen szerepelnek a válaszlevélben is, és azok egy része közgazdasági, banküzemi tényekre, összefüggésekre, más részük jogi jellegű információkra irányul. A kérdésekből szerintük egyértelműen látható, hogy a Kúria maga tett fel olyan kérdést, amely az egyes lehetséges bírói döntések gazdasági hatásaira, következményeire kérdez rá, “ezért súlyosan téves minden olyan feltételezés, amely szerint a Felügyeletnek szándékában állt volna bármilyen módon befolyásolni a bírói kart ítélkezése során.”

A közlemény szerint a PSZÁF nem a bankok vagy a fogyasztók ellenében vagy érdekében, hanem a Felügyelet feladatait és a pénzügyi szolgáltatások nyújtásának feltételeit meghatározó jogszabályokra alapozva, az általuk nyújtott jogi kereteken belül fogalmazta meg jogi, szakmai véleményét.

Előző cikkünk: Lakás mint életstílus – A loft

További bejegyzéseink:
Devizahiteles perek: Az adós mindenképp rosszul jár?
Határ a csillagos ég – van kereslet a hazai luxusingatlanokra
Magánlakás rászorulóknak
Mit kell tudni a lakástakarékról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.