Nőtt a kényszerértékesítésre kijelölhető ingatlanok száma

Kismértékben nőtt a 90 napon túli tartozással rendelkezők száma az idei év harmadik negyedévében, ami egyben azt is jelenti, hogy lakásuk kijelölhető kényszerértékesítésre. A 2011-ben bevezetett kvótarendszernek köszönhetően azonban egyelőre csak az ingatlanok töredéke jut erre a sorsra. Az eladott lakások egyre gyakrabban kerülnek a Nemzeti Eszközkezelőhöz.

Mintegy két százalékkal nőtt a 90 napon túli tartozásokkal rendelkezők száma egy negyedév alatt. A Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete által kiadott legfrissebb statisztika szerint az idei harmadik negyedévben 117 335 hiteles rendelkezik ilyen mértékű tartozással, ami egyben azt is jelenti, hogy lakásuk kijelölhető kényszerértékesítésre.

A 2011-ben bevezetett kvótarendszernek köszönhetően nem lehet egyszerre az összes bedőlt ingatlant elárverezni, mivel ez jelentős túlkínálatot, és ezzel együtt további árcsökkentést eredményezne, ez pedig sem az adósnak, sem a bankoknak nem áll érdekükben. Jelenleg a lakások 3 százalékát lehet kijelölni kényszerértékesítésre, azonban a pénzintézetek eddig ezt a kvótát sem használták ki teljes mértékben. A harmadik negyedévben például 5290 ingatlanból 3898 lett kijelölve, ami a kvóta 74 százalékos kihasználását jelenti.

A korábbi időszakokhoz hasonlóan továbbra is Budapesten, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben jelöltéki ki a legtöbb lakást árverezésre, a legkevesebbet pedig Zala, Vas, és Tolna megyében. A kvóta kihasználtsága is ezt a képet mutatja: leginkább a fővárosban és Kelet-Magyarországon élnek a bankok az értékesítés lehetőségével.

A kijelölés azonban nem jelent egyszerre értékesítést is, hiszen sokszor az árverezésre ítélt lakásra sem érkezik érdeklődő. Ennek ellenére közel a kétszeresére emelkedett az idei második félévben a valóban eladott lakások száma, ez viszont elsősorban annak köszönhető, hogy egyre több ingatlant vesz át a Nemzeti Eszközkezelő. A NET Zrt. célja, hogy 2014 végére mintegy 45 ezer lakást vegyen át a bajba jutott adósoktól, ettől a számtól azonban még jelentősen el vagyunk maradva.

Előző cikkünk: Devizahiteles mentőcsomag: kötelező lesz belépni?

További bejegyzések:
Önkéntes lenne a magáncsőd
Egyre népszerűbb a megtakarítás
Feléled az eszközkezelő?
Biztosra mennél? Így hirdesd a lakásod!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.