Nincs több eszköz a devizahitelesek megsegítésére?

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ma reggel úgy nyilatkozott a TV2 Mokka című műsorában, hogy nincsenek új eszközök a devizahitelesek megsegítésére, mivel az eddigi intézkedések kimerítették a kormány lehetőségeit. Ennek ellenére még több százezren vannak nehéz helyzetben a lakáshitelek miatt. Ők vajon miben reménykedhetnek?

Az államtitkárral készített interjú ide kattintva megtekinthető. A mentőcsomagokról szóló rész 6:15-től hallható.

Mik voltak az eddigi mentőcsomagok és hány embert érintettek?

Végtörlesztés

A kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségével mintegy 170.000-en éltek, és ennek köszönhetően a devizahitel-állomány mintegy 24%-kal csökkent. A legvitatottabb mentőcsomag, amellyel szemben a leggyakrabban megfogalmazott kritika, hogy elsősorban azokon segített, akik továbbra is tudták fizetni törlesztőjüket, és hogy aránytalanul nagy terhet jelentett a bankrendszernek. Az intézkedés hatására ráadásul tovább gyengült a forint, ami még jobban emelte a devizahitelesek törlesztőrészleteit.

Árfolyamgát

A május 31-ig igényelhető árfolyamgát lényege, hogy az adós 5 évig rögzített árfolyamon törleszt, ami átmenetileg mérsékli a rájuk nehezedő terheket. A tőketartozásra vonatkozó árfolyamkülönbözetet azonban egy ún. gyűjtőszámlahitel keretében törleszteni kell a rögzítés lejárta után. Ahogy azt egy korábbi bejegyzésünkben megvizsgáltuk, az árfolyamgáttal valóban lehet pénzt spórolni, de elsősorban annak éri meg, aki a havonta megtakarított pénzt félre tudja tenni a hitel későbbi törlesztésére. Sok devizahiteles továbbra is szkeptikus az árfolyamgáttal szemben, és úgy gondolják, hogy csak a probléma elodázásáról van szó, mivel az átmeneti idő lejárta után ugyanúgy nehéz helyzetben lesznek, mint most. A konstrukciót eddig 140.000-en vették igénybe, és nem várható, hogy tömegesen jelentkeznének rá a következő három hétben.

Nemzeti Eszközkezelő

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) program célja, hogy a súlyosan eladósodott családok otthonait az állam megvásárolja, amelyet az egykori tulajdonosok kedvezményes áron bérelhetnek, de bizonyos esetekben később akár vissza is vásárolhatják. A belépéshez szigorú feltételeknek kell megfelelni, talán ebből is adódik, hogy tavaly mindössze 600 ingatlant vásároltak meg. A szabályok lazításával a kormány célja az, hogy 2014-ig 25.000-en tudjanak csatlakozni a programba.

Hogyan tovább?

Az eddigi intézkedésekkel összesen 320.000 devizahitelesnek tudtak segíteni. Az árfolyamgátra azonban még további mintegy 300.000 hiteles lenne jogosult, és jelenleg mintegy 110.000 ingatlan van kijelölve kényszerértékesítésre. Ez azt jelenti, hogy még jócskán vannak olyanok, akik a gondban vannak lakáshitelük törlesztésével.    Júniustól  számukra már csak az Eszközkezelő programja áll rendelkezésre, már amennyiben megfelelnek az ott megfogalmazott feltételeknek.

Természetesen ahogy azt az interjúban az államtitkár is említette, minden intézkedésnek költségvetési vonzata van, vagyis nem mindegy, hogy mennyi adóforintot költ el a kormány, és milyen célra, és a bankrendszerre sem lehet minden terhet áthárítani. A Lakásfókusz egyik korábbi felmérése is azt mutatta, hogy a megkérdezettek többsége olyan intézkedéseket vár a kormánytól, amelyek az igazán bajban lévőkön tud segíteni, ugyanakkor nem veszélyezteti a bankrendszer stabilitását és a gazdaság növekedését.

A lakossági eladósodottság mértéke, az elárverezett lakások magas száma azonban továbbra is komoly gondot jelent mind szociális, mind gazdasági szempontból. A jelenlegi felállás szerint az adósok fizetőképességének növelése lehet az egyetlen kiút több százezer család számára. Ehhez munkahelyekre, növekvő jövedelemre, erősebb forintra lenne szükség. Ezt azonban az eddig legnehezebben megvalósítható “mentőcsomag” lenne. Reméljük sikeres lesz, mert igény igencsak lenne rá.

Előző cikkünk: Valódi rezsicsökkentést!

További bejegyzések:
Szocpol gyerek nélkül – Tudnivalók a megelőlegezett lakástámogatásról
Lakáshitelezés takaréklángon
Változik a szocpol, de mikortól?
NET: Kinek jár?
Bérlakás vagy saját tulajdon? Mi éri meg jobban?
Munka másik városban – Lakhatási támogatás a mobilitásért
Megéri az árfolyamgát?

Egy hozzászólás a(z) “Nincs több eszköz a devizahitelesek megsegítésére?” bejegyzéshez

  1. Hogy lehet kifizetni egy olyan hitelt ami a felvett pénz 3x-ára nőtt és a kamatot is ez után kéri a bank? Az árfolyamgát csak hülyités, hisz ha megigényeltem ,a következő héten 2%-al emelt a bank kamatot ,mindezt nem a felvett pénz után,hanem az általuk chif. ben nyilvántartott összeg után.Ebből senki nem fog tudni kimenni,ráadásul tisztességtelen is. Miért ne mehetnének tönkre a bankok? A családok százezrei tönkremehettek?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.