Most már tényleg jön a mentőcsomag?

November végén, vagy december elején születhet meg a jelzálogalapú devizahitelezés megoldásáról szóló törvény a kormány legújabb bejelentése szerint. A nyilatkozatokból úgy tűnik, a kormány nem igen számol a bakszövetség november 1-ig benyújtandó javaslataival. Bár továbbra sincsenek részletes információk a tervekről, néhány “alapelvet” ismét megosztottak a közvéleménnyel.

November 1-jén jár le az a bankoknak adott határidő, ameddig benyújthatják a kormánynak a devizahiteles kérdés megoldására tett javaslataikat. A Magyar Nemzet már lényegében tényként kezeli, hogy bármi is lesz ennek a tartalma, azt a kormány nem fogja elfogadni, és saját megoldásait terjeszti a kormány az Országgyűlés elé, amit az nagy valószínűséggel meg is fog szavazni. Kérdés, hogy ha előre borítékolható ez a folyamat, akkor miért kellett hónapokig húzni az időt az különböző egyeztetésekkel, miért nem lehetett ezt már akár a nyáron meglépni.

Továbbra sem kerültek napvilágra a konkrét tervek, de néhány információ már megjelent a különböző nyilatkozatokban. Elvetésre került mindenesetre a hitelek egyszeri forintosítása, és sokkal inkább egy árfolyamgát-szerű mentőcsomag körvonalazódik. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint három elvet kell érvényesíteni a csomag kialakításakor: a havi törlesztőknek nagy mértékben kell csökkenniük, a fizetendő összegnek hosszú távon kiszámíthatónak kell lennie, és a devizaadósok nem járhatnak jobban azoknál, akik forintban vettek fel hitelt. Arra azonban már korábban is sokan felhívták a figyelmet, hogy ezek az elvek nehezen érvényesíthetők egyszerre. Ha nincs valamilyen extra szubvenció, nem igen csökkennének a havonta fizetendő összegek, ha pedig komolyabb támogatást kapnak az adósok, már jobban járnak a forinthiteleseknél. Az pedig továbbra is kérdés, hogy vajon ki állja a mentőcsomag költségeit, és ennek milyen egyéb következményei lehetnek

Akárhogy is alakul a helyzet, most már ideje lenne végleg lezárni a devizahitelesek kérdését, hiszen már nyár óta is rengeteg idő ment el konzultáció címén – a dolgok jelenlegi állása szerint feleslegesen – a bedőlt hitelek száma pedig azóta is nő. A választások közeledtével egyre nagyobb az esély arra, hogy megoldás szülessen, azonban félő, hogy a kormányon már akkora a teljesítménykényszer, hogy az elvesztegetett évek után most egy gyorsan összeeszkábált, kevésbé átgondolt, inkább érzelmi alapokon, mint gazdasági racionalitáson alapuló megoldás születik.

Előző bejegyzésünk:Nincs igény a lakhatási támogatásra?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.