Mégis jól jöhet az árfolyamgát

árfolyamgát, kamat, devizahitelesek, gyűjtőszámla, törlesztőrészletEgyes felmérések szerint sok a félelem és a bizonytalanság a devizahitelesek körében az árfolyamgáttal kapcsolatban. Első ránézésre nem igazán tűnik kifizetődőnek e lehetőség igénybe vétele, tekintettel a tőletartozásunkból képződő magas kamatozású forinthitelre. Egy kicsit távolabbról nézve azonban úgy tűnik, mégis érdemes csatlakozni az árfolyamgáthoz.

A devizahitelesek fizetési problémáin segíteni kívánó árfolyamgát a jelek szerint nem lett túl népszerű lehetőség, a PSZÁF adatai alapján június végéig mindössze 20.360 ember élt vele, ez csupán az érintettek 2%-a.

Az érdektelenségnek oka lehet, hogy egy kis matekolással kiszámolható, hogy anyagilag nem sokat nyerünk az árfolyamgáttal, mert amit elengednek nekünk az ötéves futamidő alatt a kamattartozásunkból, a tőketartozásunkból képzett magas kamatozású forinthitelben a futamidő végéig kevés híján vissza is fizetjük. Egy átlagosnak mondható, öt éve felvett 6,5 millió forint értékű svájci frankos hitelünk törlesztőrészlete így nézne ki árfolyamgáttal és nélküle:

 

A bankométer kalkulátora szerint a teljes megtakarításunk mindössze 21350 Ft a teljes futamidő alatt, ami kevés embert buzdít fel az ügyintézéssel járó macera felvállalására.

Azonban kicsit nagyobb perspektívában nézve a dolgot, mégis érdemes csatlakozni az árfolyamgát adta lehetőséghez.

Sok embernek átmeneti könnyebbséget jelentene az árfolyamgátba való belépés, a svájci frank drasztikus emelkedése, vagy a forint leértékelődése elleni ötéves védelem lehetőségéről nem is beszélve.

Az öt éves periódus alatt a gyűjtőszámlánkon felhalmozódó elmaradt tőketörlesztésünk bankközi kamatlábon kamatozik az ötödik év végéig. Ez kevesebb, mint a legtöbb devizás hitel normál kamatlába, ezen is nyerünk egy keveset.

Az öt év során felszabaduló havi közel 20 ezer forintot pedig nem kell elköltenünk, négy éves lakástakarékba fektetve további 300 ezer forintnyi hasznunk származna, amit a tőkével együtt a hitelünk csökkentésére fordíthatnánk, ezzel is mérsékelve a törlesztőrészlet ötödik év utáni megugrását.

A fent leírtak miatt is érdemes lenne a devizahiteleseknek átgondolni, hogy mégis igénylik a bankjukn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.